Erişilebilirlik

ABD Savaşlardan Dönen Askerlerin Sorunlarına Çare Bulamıyor


ABD Savaşlardan Dönen Askerlerin Sorunlarına Çare Bulamıyor
ABD Savaşlardan Dönen Askerlerin Sorunlarına Çare Bulamıyor

Amerika’da sayıları artan evsiz eski askerler bazı yardım kuruluşlarını harekete geçirdi. Bu kuruluşlar, savaş alanlarından döndükten sonra fiziki ve ruhsal sorunları nedeniyle eski yaşamlarına uyum sağlayamayan askerlerin temel ihtiyaçlarını sağlamayı hedefliyor.

Yetkililere göre, sadece New York’ta evsiz olan iki bin eski muharip asker bulunuyor. Eski muharipler aslında bu sayının iki kat daha fazla olduğunu söylüyor.

New York Kurtarma Misyonu adlı kuruluş, evsiz muhariplere kısa süreli barınma imkanı sağlıyor. Yüz yatak kapasiteli barınak, geceleri tamamen doluyor. Barınakta kalmaya gelenlerin çoğu Vietnam, Irak ve Afganistan savaşlarında görev yapmış olan eski muharipler.

Walter Hernandez 24 yıl Amerikan ordusunda görev yapmış: “Evsiz olmak gerçekten de zor. Her gün yatacak yer ve yiyecek bulmaya çalışmak insanı yıpratıyor. Evsiz kalan savaş muhariplerinin sayısı her geçen gün daha da artıyor.“

Barınak evsizler için yemeğin yanı sıra, giyecek de temin ediyor. Barınakta ayrıca evsizlerin temizlik ihtiyaçlarını gidermeleri için duşlar da var.

Jericho Projesi adlı sivil toplum projesi, New York’taki evsizlere geçici konut sağlıyor.

Bu binada kadın ve erkekler için toplam 56 daire var. Her ünitede bir mutfak, yatak odası ve banyo bulunuyor. Irak savaşı muharibi Larry Fowler evsizler barınağıyla burası arasında çok fark olduğunu söylüyor: "Tek başına kalabileceğiniz bir yerinizin olması; iş aramaktan, okula gitmekten, aileden, arkadaştan bile daha önemli."

Jericho Projesinin Direktörü Tori Lyon, Irak ve Afganistan’dan dönen askerlerin geleceğinin garanti altına alınması gerektiğini vurguluyor: “Amacımız gelecekte savaş muhariplerinin evsiz kalmasını önlemek.”

Bridge Gardens inşaat şirketi ise, eyalet ve özel bankalardan aldığı kredilerle New York’un Bronx semtinde muharipler için 17 daireli bir konut inşa etmeyi planlıyor.

Mathieu Eugene, “Bizlerin özgürlüğü ve hayatı için savaşan askerlerin geri döndüklerinde evsiz ve aç kalmaları kabul edilemez bir durum. Bu eski askerler, geri döndüklerinde temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma düşebiliyorlar,” şeklinde konuşuyor.

Evsizlere yardım eden kuruluşlar da, Afganistan ve Irak’taki askerlerin geri dönüşüyle birlikte bu sorunun katlanarak artmasından kaygı duyuyor.


XS
SM
MD
LG