Erişilebilirlik

Amerika’da Enflasyon Sıkıntısı


Amerika’da Enflasyon Sıkıntısı
Amerika’da Enflasyon Sıkıntısı

Amerika’da tüketiciler yükselen enflasyonun etkilerini hissetmeye başladı. Amerika’da en son 1970’li yıllarda yüksek enflasyon görülmüştü. Bu kez, resmi enflasyon rakamları yüksek olmasa da, maaşlar artmıyor, gıda ve benzin fiyatları sürekli yükseliyor.

Ashwarya ve Alok Sharma iki çocukları ile 10 yıl önce Hindistan’dan Amerika’ya göç etti. Vatandaşlığa geçen aile, şimdi birçok Amerikalı gibi enflasyondan etkileniyor.



Tüketici fiyat endeksi yıllık %2,7 oranında artıyor, buna karşılık saat başına alınan ücretlerdeki artış %1’in çok altında.

Alok Sharma şikayetçi. Sharma, “Hem iyi maaş ödeyen iş bulamıyorsunuz, hem de maaşınız hiç artmıyor. Üstüne de enflasyon yükü biniyor,” diyor.

Uzmanlar, artan enerji ve gıda maliyetlerinin enflasyonu körüklediğini söylüyor. Amerikalılar da bununla mücadele etmeye çalışıyor. Örneğin Sharma çifti daha ucuz olduğu için işyerlerine 65 km uzaklıktaki bir yerde oturuyor, hergün 130 km yol yapıyor. Ama son bir yıl içinde benzin fiyatları arttığı için bu da çare değil.

Alok Sharma benzin fiyatlarından yakınıyor. Alok, “Benzine ödediğimiz para yarı yarıya arttı”, diyor.

Sharma ailesinin mutfak masrafları da sürekli artıyor. Ashwarya Sharma, sütün fiyatının iki kat arttığını söylüyor.

Sharma, “İki yıl önce bir litre süte 53 cent ödüyorduk ama fiyat şimdi neredeyse 1 Dolar 6 cent’e çıktı,” diyor.

Aile, gıda masraflarının son altı ayda %25 ila 30 oranında arttığını söylüyor. Alok Sharma, bu artış devam ederse bazı harcamalarda ciddi kısıntılara gideceklerini söylüyor.

Alok, “Biz hala istediğimiz her şeyi alabilir durumdayız, ama ileride sanırım biraz daha seçici davranmak zorunda kalacağız,” diyor.

Bazı uzmanlar, Çin, Brezilya ve Hindistan’daki orta sınıfın daha çok mal tükettiğini bunun da fiyatları yükselttiğini söylüyor. Bazıları da Rusya’daki kuraklık, Ortadoğu’daki karışıklık ve rafinerilerdeki kapasitenin düşmesi yüzünden fiyatların arttığını söylüyor.

George Washington Üniversitesi’nden ekonomist Danny Leipziger de bu faktörlerin etkili olduğu görüşünde.

Leipziger, “Çin’deki orta sınıfın küresel enflasyonu körükleyeceğini sanmıyorum. Ama bazı piyasalarda bu sınıfın etkisi hissediliyor. Buralarda da zaten fiyatlar artıyor. Ama belirttiğim gibi bunun etkisi küresel değil,” diyor.

Ekonomist, ileride kaynakların tükenebileceğini bu yüzden de petrol fiyatlarının artacağını söylüyor.

Leipziger, Amerika’nın durumunun daha da hassas olduğunu söylüyor. Uzman, “Amerika durgunluktan yeni çıkıyor, o yüzden enflasyonu kontrol etmek için faizleri yükseltirse, bu çok daha kötü sonuçlar doğurur” diyor.

Uzman, “Enflasyon orta sınıfı kötü etkiliyor. Ama politikacılar, ekonomik canlanmayı durdurma pahasına enflasyonu kontrol altına almaya çalışırlarsa bu çok daha kötü olur,” şeklinde konuşuyor.

Alok Sharma, şimdilik masrafları karşılamak için daha önce biriktirdikleri parayı kullandıklarını ve Hindistan’ı daha az ziyaret ettiklerini söylüyor. Sharma, birkaç yıl içinde durumlarının düzelmeceğini umuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG