Erişilebilirlik

Amerika'da Dev Piyango Heyecanı


Amerika’da bu gece çekilecek Powerball, tarihin en yüksek ikinci ikramiye rakamına yükseldi: 700 milyon dolar. Amerika bu akşam şanslı rakamları öğrenmek için ekran başına kilitlenecek.

Şans oyunları Amerika’da yeni yeni fenomen haline geliyor. “Amerika’da Kumarın Tarihi” adlı kitabın yazarı Roger Dunstan Jamestown kolonisinde yaşayanların kendi masraflarını çıkarmak için kumar oynattıklarını söylüyor.

Buna karşın Massachusetts’teki ilk yerleşimciler, evde dahi kumar oynanmasını yasaklamıştı.

Ancak günün sonunda kolay kazanç elde etme herkesi cezbetti ve Amerika’da yaşayan 13 koloninin tamamı şans oyunlarını kendilerine kaynak yaratmak için kullanmaya başladı.

Şans oyunlarından gelen para tıpkı bugünün dünyasındaki bütçeler gibi okulları desteklemek ve altyapı yatırımları yapmak için kullanıldı.

Ancak eyelet sistemine geçiş kolay olmadı. Ortaya çıkan skandallar ve dini yaklaşımlar nedeniyle 1844’lerinden başından itibaren eyaletler şans oyunlarını yasaklamaya başladı. 1890 yılına gelindiğinde sadece Delaware ve Louisiana’da şans oyunlarına izin veriliyordu.

Ancak 1934 yılında Porto Riko’da şans oyunları kurumu kurulmasıyla birlikte adeta Amerika için de geri sayım başladı. 30 yıl sonra da New Hampshire benzer bir yapı oluşturdu.

Şu anda Alaska, Hawaii, Mississippi, Nevada, Utah ve Alabama dışındaki tüm eyaletlerin yasal şans oyunları var.

Bugün en büyük ikramiyeleri dağıtan şans oyunları birçok eyalette oynanıyor. Powerball ve Mega Millions birden fazla eyaletin ortaklığında oynanan şans oyunları. Bu oyunlar 44 eyalette oynanabiliyor.

Reuters Haber Ajansı verisine göre 2009 yılında şans oyunlarından 17,6milyar dolar toplandı.11 eyalet vergilerden elde ettiklerinden daha fazla bir kazancı şans oyunlarından sağladı. Bu kazancın büyük kısmı okulların harcamalarında kullanıldı.

Şans oyunları yetkilileri bugünkü (Çarşamba) çekiliş için 170 milyondan fazla bilet satılacağını tahmin ediyorlar. Eğer yine kazanan çıkmazsa bir sonraki çekiliş cumartesi günü yapılacak ve ikramiye 1 milyar dolara yükselecek.

Büyük ödülü kazanma olasılığı matematiksel verilere göre 292 milyonda bir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG