Erişilebilirlik

Amerika’da Çıplak Ayakla Koşanların Sayısı Artıyor


Amerika’da çıplak ayakla koşanların sayısı giderek artıyor. Birçok kişi ayakkabısız koşmanın eklem ağrısı ve sakatlanma riskini azalttığını söylüyor. Los Angeles’ta iklim uygun olduğu için yıl boyu çıplak ayak koşmak mümkün.

Eklem ağrısı olmadan egzersiz yapmanın yollarını arayan Michelle Musacchio dokuz ay önce çıplak ayak koşmaya başlamış: ”Kalçalarım ve dizlerim ağrıyordu. Koşmaktan kaynaklanan bir sorun değildi.”

Los Angeles Çıplak Ayak Koşanlar Derneği Başkanı Ken Bob Saxton eklem ağrısına ayakkabıların neden olduğu görüşünde: ”Ayakkabıyla daha dikkatsizce koşuyor, ayağınızı yere hızla vuruyorsunuz. Dizinizin kilitlendiği, bacağınızın düz olduğu durumlarda bu darbenin gücü dizlerinizi ve kalçalarınızı etkiliyor.”

Ayakkabıların insanların koşmasını nasıl değiştirdiğini araştıran Harvard Üniversitesi’nden Profesör Daniel Lieberman, koşucuların %30 ila 70‘inin sakatlık geçirdiğini söylüyor: ”Sakatlanma vakalarını azaltmayı neden başaramadık? Ortopedi ve ayakkabı yapımında teknolojiye aşırı derecede güvenir olduk. Esas önemli olansa nasıl koştuğumuz.”

Doktor Lieberman, çıplak ayakla koşanların daha iyi forma sahip olduğunu söylüyor: ”Çıplak ayakla koşanlar topuklarının üzerine baskı yapmıyor, küçük adımlar atıyor, vücut duruşlarıysa daha iyi.”

Lieberman ayakkabıyla koşanların topuklarının üzerine baskı yaptığını, bunun zararlı olduğunu söylüyor.

Doğru koşu teknikleri üzerine Olimpiyat madalyalı Jackie Joyner-Kersee ve Florence Griffith Joyner’la çalışan fizik tedavi uzmanı Robert Forster, çıplak ayak koşmanın ayak sakatlanmalarına yol açabileceğini söylüyor: ”Çıplak ayak koşmak moda oldu. Çok gerekli birşey değil. Ayakkabının altında yeterli destek olmaması sakatlıklara yol açıyor. Halbuki bu sakatlıkları önleyebilirsiniz.”

Forster çıplak ayak koşmanın da sakatlıklara yol açabileceğini söylüyor: ”Özellikle ayak başparmağınızın altındaki yaralar, küçük kemiklerdeki tendonlardaki zedelenmeler ciddi sorun yaratabilir.”

Kimi koşucular çıplak ayakla koşma fikrine açık olsa da ayakkabıları bir kenara atmaktan korkuyor:

”Ayağımın korunaklı olmasını isterim. Sakatlanmaktan korkuyorum.”

”Ayakkabılar ayağınızı koruduğu için önemli. Koşarken ayakkabıyla rahat ediyorum.”

Lieberman, çıplak ayak koşmayı denemek isteyenlere yavaş koşmaları tavsiyesinde bulunuyor. Kısa süre içinde, çıplak ayak uzun mesafe koşmak sakatlığa davetiye çıkarıyor. Ancak uzman koşucuların, ayaklarını alıştırdığı takdirde, çıplak ayak koşmanın yararlı olabileceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG