Erişilebilirlik

Amerika'da Can Kaybı 10 Bini Geçti


New York Valisi Andrew Cuomo, Corona virüsü salgınının Amerika'da en yaygın olduğu ve en çok can aldığı eyalet olan New York'ta eğrinin en üst seviyeye ulaştığı ve bundan sonra çok az da olsa düzleşebileceğine ilişkin geçici işaretler olduğunu, ancak rehavete kapılmamak gerektiğini söyledi. Amerika'da son rakamlara göre Corona virüsü sebebiyle can kaybı 10 bini aştı, vaka sayısıysa 350 bine ulaştı.

New York'ta bugün itibarıyla toplam can kaybı 4 bin 758. Eyalette geçtiğimiz Cuma günü kaydedilen ölüm vakası sayısı 630'du. Bu sayı Cumartesi 594, Pazar itibarıyla ise 599 olarak kayıtlara geçti.

Vali Cuomo, New York eyaletindeki Corona enfeksiyonu vaka sayısının son 24 saatte yüzde 7 artış göstererek 130 bin 680'e ulaştığını söyledi. Cuomo, hastaneye kaldırılan, yoğun bakıma alınan ve suni solunum cihazına bağlanan hasta sayısında düşüş yaşanmasının ''eğrinin düzleşme olasılığının'' işaretleri olabileceğini belirtti.

''Bunların hiçbiri müjdeli haber değil, ama eğrinin düzleşme olasılığı, tanık olduğumuz vaka artışından daha iyi,'' şeklinde konuşan Cuomo, sayıların hala ürkütücü olmaya devam ettiğini, eyaletin vaka sayısı açısından dönemecin eşiğinde olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu kaydetti.

New York eyaletinde süpermarket ve eczane gibi birinci derece öneme sahip olmayan iş yerlerinin ve okulların kapalı kalacağı süreyi 29 Nisan'a kadar uzatan Vali Cuomo, güzel havalarda sosyal mesafe kurallarını çiğneyerek dışarı çıkan New Yorklular'ın bin dolar para cezasına çarptırılacağı uyarısında bulundu.

Cuomo, ''Virüs bize ciddi bir darbe indirdi. Şimdi rehavete kapılmanın zamanı değil,'' dedi.

Amerikan borsalarıysa New York'tan gelen olumlu kabul edilebilecek veriler üzerine yükselişe geçti. Standard and Poors yüzde 6 oranında yükseldi.

19 Şubat'ta doruk noktaya erişen Standard and Poors, o tarihten bu yana yüzde 22 değer kaybına uğradı. Endeksin en düşük noktayı gördüğü Mart ayında hisseler yüzde 30'dan fazla değer kaybına uğramıştı.

''En fazla ölüm vakasının kaydedileceği hafta''

Amerika'daki can kaybı 10 bin 297'ye ulaşarak, ölüm vakası sayısının yaklaşık 16 bin olduğu İtalya ve 13 bin olduğu İspanya'ya yaklaştı.

Beyaz Saray Corona Virüsü Görev Gücü'nden Amiral Brett Giroir, ''Bu hafta, hastaneye kaldırılan ve yoğun bakıma alınan hasta ve ne yazık ki ölüm vakası sayısında en üst seviyeye erişeceğiz,'' dedi.

ABC televizyon kanalındaki bir programa katılan Amiral Giroir, New York, New Jersey, Connecticut ve Michigan eyaletindeki Detroit'in özellikle alarm verdiğini kaydetti.

''Kahramanlara ihtiyacımız var''

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio ise New York'ta yeterli sayıda sağlık çalışanı olmamasının kentteki hastanelerde tıbbi ekipman sıkıntısının önüne geçtiğini söyledi ve Nisan ayı için ilave 45 bin sağlık çalışanına ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Sağlık personeli için koruyucu kıyafet üreten bir tesisin önünde gazetecilere konuşan De Blasio, ''En büyük sorun gitgide artan personel sıkıntısı olacak. Tıbbi malzemeye ihtiyacımız var ama bu malzemeleri kullanacak kahramanlara daha çok ihtiyacımız var,'' dedi.

"New York Belediyesi'nin Geçici Toplu Mezarlık Hazırlığı"

New York Belediye Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanı Mark Levine ise New York'ta şimdiye kadar 3 bin 100'den fazla ölüm vakası kaydedildiğini, kent yönetiminin cenazeleri geçici olarak adı açıklanmayan bir parka defnedilebileceğini söyledi.

Twitter hesabı üzerinden bir dizi mesaj paylaşan Mark Levine, ''Yakında geçici defin işlemlerine başlayacağız. Cenazeleri büyük olasılıkla New York'ta bir parka defnedeceğiz. Her on tabut için yan yana çukur kazılacak. Bu işlemi insan onuruna yakışır şekilde, bir düzen çerçevesinde ve geçici olarak yapacağız. New Yorklular için çok zor olacak,'' ifadelerini kullandı.

Mark Levine, bu paylaşımlarından 1 saat sonra Twitter üzerinden bir açıklama daha yaptı. "Bu tweet çok ilgi gördü. O nedenle açıklık getirmek istiyorum: Bu New York City'nin hazırlık yaptığı bir B planı. AMA ölüm oranı yeterli derecede düşerse böyle bir şeye gerek kalmayacak," ifadelerini kullandı.

Mark Levine'in açıklamalarının altında paylaştıkları mesajlarla tepkilerini gösteren bazı kullanıcılarsa, Levin'in iki açıklaması arasındaki anlam farkı bulunmasını eleştirdi. Kimi kullanıcılar Mark Levine'in "Yakında geçici defin işlemlerine başlayacağız," gibi net bir ifadenin yer aldığı önceki mesajı silmesi gerektiğini savundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG