Erişilebilirlik

Amerika’da Çakallar Şehir Merkezlerine İnmeye Başladı


Amerika’da Çakallar Şehir Merkezlerine İnmeye Başladı
Amerika’da Çakallar Şehir Merkezlerine İnmeye Başladı

Son 20 yılda, Kuzey Amerika kıtasına has olan çakalların, büyük kent merkezlerine inmeye başladığı gözleniyor. Yaban hayatı üzerine araştırmalar yapan uzmanlar, insanların ve çakalların birarada yaşamasını sağlayacak çalışmalar yürütüyor.



Henüz yavruyken bulunan Alex, Jane ve Loki adlı üç çakal şimdi Indiana eyaletindeki Çakal Kurtarma Merkezi’nde yaşıyor. Merkezin yöneticisi CeAnn Lambert yavruları bulan kişinin büyük bir iyilik yaptığını söylüyor: ”Hayvansever, bir köpek getirerek çakal yavrularının köpeğin sütünü emmesini sağlamış. Bu şekilde yavrular köpeğe bağlanmış, insanlarla sosyalleşmiş ve artık yaban hayata geri dönemez hale gelmiş.”

Havaalanlarında pistlerde dolaşan ya da evlerin arka bahçelerinden atlayan çakallara artık çok daha sık rastlanıyor. Biyolog Chris Anchor, sorun çıkarmadıkları sürece, insanların kentlerde çakalların yaşadığından habersiz olduğunu, gördüklerinde bile bu hayvanın bir çakal olduğunu bilmediklerini söylüyor: ”Birçok kişi gördükleri hayvanın çakal olduğunu anlamıyor. Kentlerde çakallara rastladıklarında vahşi hayvandan çok bir Alman kurt köpeği sanıyorlar.”

Araştırmacılar vahşi olan çakalların yaklaşık 20 yıl önce neden kentlere doğru ilerlediklerini bilmiyor. Ancak biyolog Chris Anchor bu durumun hayvanların doğasından kaynaklandığı görüşünde. Anchor, ”Bu hayvanlar son derece fırsatçı. Kendilerine yakın olan yaşam alanlarını sömürmekte çok başarılılar. İnsanlara yakın olsalar bile bu alanları iyi değerlendiriyorlar,” diyor.

Chicago yakınlarında bir orman koruma alanından sorumlu olan Anchor, Ohio State Üniversitesi’nden meslektaşı Stan Gehrt’la Kentsel Çakal Projesini başlatmış. Gehrt şaşırtıcı sonuçlar elde ettiklerini söylüyor: ”Bu çakallar kimseye sıkıntı vermiyor. İnsanların hayatını etkilemeden kendi işlerine bakıyorlar. Gizlenmekte çok başarılılar. Ancak insanlar gizli saklı yaşayan çakalları değil başa bela olanları görüyor.”

Kent çakallarını yakalayıp tıbbi incelemeler yapan, hareketlerini radyo dalgaları yayan tasmalarla izleyen biyologlar çok şey öğreniyor. Tek eşli olan bu hayvanlar altılı gruplar içinde yaşıyor. Grupta sadece alfa erkek ve dişilerin yavruları oluyor. Evcil köpeklerden çok daha hızlı öğrenen çakallar tuzaklardan kolayça kurtulmayı başarıyor. Kent çakalları için erişimi en kolay gıda kaynaklarıysa kapaksız çöp kutuları ve gece dışarı bırakılan küçük evcil hayvanlar. CeAnn Lambert çakalların önemli bir görevi olduğunu söylüyor: ”Çakallar başka hayvanlar arasında hasta olanları öldürebiliyor, hayvan leşlerini yiyebiliyor. Yıllar önce yapılan bir araştırmaya göre eğer bir çakal sadece fare yese yılda 10 bin adet fare yemiş olur.”

Gehrt ise çakallara artık Amerika’daki her büyük kentte rastlandığını ve uzun süre kentlerde kalmaya devam edeceklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG