Erişilebilirlik

Amerika'da Biyoyakıt Tartışmaları Alevlendi


Amerika'da Biyoyakıt Tartışmaları Alevlendi
Amerika'da Biyoyakıt Tartışmaları Alevlendi

Yüksek gıda fiyatları ve Amerikan bütçe açığının giderek artması çeşitli siyasi görüşlere sahip eleştirmenleri Amerikan enerji politikası konusunda birleştirdi. Uzmanlar yılda 6 milyar dolarlık sübvansiyon çağrısı yapıyor, mısırdan yapılan etanol biyoyakıt üretimini teşvik ediyor.

Etanol, ya da etil alkol, Amerika'da araçlarda kullanılan yakıtın yüzde 10'unu oluşturuyor. Etanolun çoğu mısırdan elde ediliyor.

Mısır yenilenebilir ve yerli bir ürün.

Yenilenebilir Yakıt Derneği Başkanı Bob Dineen, yerli enerji kaynaklarının Amerika'nın yabancı petrole olan bağımlılığını azalttığını söylüyor.

2007 yılında çıkarılan bir yasa araçlarda kullanılan yakıtın yenilenebilir yakıt içermesini öngörüyor. Benzine etanol karıştıran üreticilere sağlanan vergi indirimi yılda yaklaşık 6 milyar dolar.

Purdue Üniversitesi'nden ekonomi uzmanı Wally Tyner’a göre, mısırdan etanol elde etmek son yıllarda yaygınlaştı.

Üretilen mısırın yüzde 5'i etanol yapımında kullanılırken şimdi bu oran yüzde 40'a çıktı. Bu büyük bir değişim.

Uzmanlar bu değişimin mısır fiyatlarında yüzde 77 artışa yolaçtığını söylüyor.

Fiyat artışını etkileyen nedenler birden fazla. Kötü hava şartları geçen sezon mısır üreticisi ülkelerden gelen ürünü azalttı. Gıdaya olan talep özellikle Asya'da artıyor. Ancak etanol de büyük bir faktör.

Kısa vadede etanol üretiminin mısır fiyatlarına etkisi yadsınamaz.

Mısır fiyatlarının artması en çok gelişmekte olan ülkelerde hissediliyor. Bu ülkelerde halk gelirinin çoğunu gıda için harcıyor. Marie Bill ACTIONAID adlı lobi örgütünü temsil ediyor.

Fiyatlar biraz artsa da yoksul halk üzerindeki etkisi büyük oluyor.

Actionaid Amerikan Kongresi’ne etanol vergi indirimine son verilmesi için mektup yazan 90 örgütten biri. Listede gıda üreticileri, et ve süt ürünleri şirketleri de var. Brill, Washington'da bütçe açığı tartışılırken muhafazakarlar, vergi ödeyenler ve hükümeti destekleyen küçük grupların bir konuda anlaştığını belirtiyor.

Ancak Yenilenebilir Yakıt Derneği Başkanı Bob Dineen etanolün gıda fiyatlarına etkisinin abartıldığı görüşünde.

Hiç etkisi yok demiyorum. Ama etkisi konuşulandan daha az. Sorunun özü gıda fiyatlarındaki artışı enerji masraflarının tetikliyor olması.

Dineen ham petrol fiyatının varil başına 100 dolar civarında olduğu bir zamanda petrol sübvansiyonlarının da tartışılması gerektiğini söylüyor. Etanol sektörünün değişime açık olduğunu belirten Dineen bu sektörün ülkenin enerji ihtiyacına yapacağı katkının gözardı edilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Bugün etanolü tahıldan elde ediyoruz. Ancak her etanol üreticisi başka hammadde arayışı içinde.

Yeni teknolojiler için araştırma devam ederken gıda maddeleri biyoyakıt için şimdilik birinci kaynak olarak kalmaya devam ediyor. Marie Bill'e göre bu tartışılır bir yöntem.

Petrol bağımsızlığında amaç ulusal güvenlikse gıda güvenliğimizi de tehlikeye atmamamız gerekiyor.

XS
SM
MD
LG