Erişilebilirlik

Amerika’da Bal Arıları Hızla Tükeniyor


Amerika’da Bal Arıları Hızla Tükeniyor
Amerika’da Bal Arıları Hızla Tükeniyor

Tarım için çok önemli olan bal arıları, Amerika’da hızla yok oluyor. Bal arılarının esrarengiz biçimde yok olmasının nedeni hala belirsiz. Ancak bir araştırma, sorunun tarım ilaçlarından kaynaklanabileceğini gösteriyor.


Amerika’da üreticiler, arıları yaşatmakta zorlanıyor. Tarım Bakanlığı’na göre, ülkedeki bal arısı kaybı yüzde 50 ila 90 arasında değişiyor. Amerika’nın doğu kıyısındaki en büyük arı üreticilerinden David Hackenberg 48 yıldır bu işin içinde. Hackenberg’e göre, arıların yok olmasının nedeni, tarım ilaçları. Hackenberg, ”Çiftçiler ve bahçıvanlar tarlalara çok fazla miktarda böcek ilacı döküyor. Bu kimyasallar toprağa karışıyor ve bitkilerin içine giriyor. En kötüsü, bitkilere karışan tarım ilaçları gıdalara karışıyor,” diyor.

Bu sorunun, özellikle bal arılarının peteklerinde açıkça görüldüğünü söyleyen Hackenberg, kış aylarında arılarının çoğunu Florida’ya taşıyor. İlkbahar yaklaştığında arılarla birlikte kuzeye, Pennsylvania’ya gidiyor ve arılarını çiftçilere kiralıyor. Arılar, haftalarca ekinleri döllüyor. Amerika’daki gıdaların üçte biri, böcekler tarafından döllenen ekinlerden elde ediliyor.

Arılar, gündüz özgürce uçuşurken geceleri kovanlarına geri dönüyor. Hackenberg arıları kamyonlara yükleyip bir sonraki tarlaya geçiyor. Bu arılar Pennsylvania’daki bir elma bahçesinden yeni dönmüş. Arıların esrarengiz yok oluşu, Amerika ve Avrupa’da yaklaşık 7 yıl önce başladı. Bu olgu, en sonunda ”arı kolonisi çöküşü” olarak adlandırıldı. Bilimadamları, her ne kadar soruna bir isim verseler de konuya açıklık getiremiyor. Tarım Bakanlığı’nın Maryland eyaletindeki arı araştırma laboratuarında araştırmacı Jeff Pettis şöyle konuşuyor: ”Yetersiz beslenme, tarım ve böcek ilaçlarına ve virüs ya da mikroplara maruz kalma arasında bir bağ olduğunu düşünüyoruz. Bu olumsuzluklar, arı kolonileri üzerinde büyük baskı oluşturabilir ve arılar, virüs ya da bakterilere açık hale gelebilir.”

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi, kısa süre önce bal arıları üzerine yapılan bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı. İncelenen bal, petek ve ölü arı örneklerinde altı farklı tarım ilacı bulundu. Bazı örneklerde bu sayının 80’e çıktığı görüldü. Araştırmaların çoğu, tek tarım ilacının etkilerini gösterecek şekilde tasarlanıyor. İlaç karışımlarıyla ilgili araştırmalar yeni başlıyor. Pettis, ”Pennsylvania Üniversitesi’nde ve Amerika’daki diğer laboratuvarlar farklı ilaçları birleştirerek bu karışımın sonuçlarını değerlendiriyor. Görebildiğimiz tek açık işaret, arıların yüksek düzeyde virüs ve bakteriye maruz kalarak ölmesi,” diye konuşuyor. Pettis, araştırmalardan, arıların yok oluşunun tek nedeninin tarım ilaçları olduğunu açıklamaya yetecek kadar kanıt elde edilemediğini söylüyor. Uzmana göre, çöken arı kolonilerinde yüksek seviyede hastalık görülüyor, ancak bu durum bilimadamlarınca açıklanamıyor.

Araştırmalara göre arılardaki yetersiz beslenme, tek ekin bulunan büyük tarlalardaki arıların diyetinin farklı besinlerden yoksun kalmasına bağlı. Konuya ilişkin tüm teoriler, David Hackenberg’in görüşünü destekliyor ve ”Geleceğin iyi göründüğünü sanmıyorum. Çevremizi temizlemek çok uzun sürecek. Çevreyi o kadar çok kirlettik ki bunu tersine çevirmek çok uzun zaman alacak,” diye konuşuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG