Erişilebilirlik

Amerika'da Başkanlık Seçimleri ve Dış Politika


Birçok uzman seçim kampanyaları sırasında ekonominin en öncelikli konu olduğunu vurgulasa da Başkan Obama’nın Afganistan’a yaptığı sürpriz ziyaret, dış siyaset ve ulusal güvenlik konularının da büyük önem taşıyacağını gösteriyor.

Başkan Obama, Usame Bin Ladin’in öldürülüşünün birinci yıldönümünde Afganistan’a sürpriz bir ziyaret yaptı.

Başkan, Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai’yle güvenlik anlaşması imzaladı ve Bagram Hava Üssü’nde Amerikan askerleriyle biraraya geldi.

Obama televizyonda yayınlanan konuşmasında Amerika’nın Afganistan’da sona ermekte olan görevinden sözetti: ”Ulusal güvenliğimiz için gerekmedikçe askerlerimizi bir gün daha tehlikenin içinde bırakmayacağım. Ancak Afganistan’da başladığımız işi bitirmeli ve savaşı sona erdirmeliyiz.”

Obama’nın seçim kampanyası, Bin Ladin’in ölümünün birinci yıldönümünde El Kaide liderini yakalama kararına ve sonra yaşanan gergin anlara dair bir video yayınladı.

Obama’nın kampanyası, rakip başkan adayı Cumhuriyetçi Mitt Romney’nin de Bin Ladin’i yakalamak için düzenlenen baskını onaylayıp onaylamayacağını sorguluyor. Romney, 2007’de, Bin Ladin’i yakalamak için kullanılan kaynakları eleştirmişti.

Romney, Bin Ladin’in ölüm yıldönümünde eski belediye başkanı Rudy Giuliani’yle birlikte New York’taydı.

Romney, ”Elbette ki Bin Ladin’in öldürülmesi için ben de emir verirdim. Bin Ladin Amerika’ya büyük zarar verdi,” şeklinde konuştu.

Başkan Obama dış siyasette kamuoyundan tam not alıyor. Romney’nin ekonomi konusunda Obama’ya bu kadar yüklenmesinin nedeni de bu olabilir.

Romney, ”Özel teşebbüsün gücünü anlayacak bir başkana ihtiyacımız var. Ben özel teşebbüse hep önem verdim, gelecekte de önem vermeye devam edeceğim,” diyor.

Ronald Reagan’ın Beyaz Saray Genel Sekreteri Ken Duberstein, Obama-Romney yarışının zorlu geçeceğini söylüyor: ”Bu seçim Amerikan ekonomisi üzerine bir referandum olsaydı Mitt Romney’nin seçilme şansı çok yüksek olurdu. Referandum Cumhuriyetçi Parti ya da Romney üzerine olsaydı bu sefer Obama ikinci kez başkan seçilirdi.”

Romney Kasım seçimlerini kazanmak için muhafazakarlardan uzaklaşıp ılımlılara yaklaşıyor.

Duberstein, ”Esas soru şu: Mitt Romney Cumhuriyetçi Parti’yi mi etkisi altına alacak, yoksa aşırı sağcılar mı Romney’yi etkileyecek?” diyor.

Başkanlık seçimlerine altı ay kala Başkan Obama’nın kamuoyu yoklamalarında Romney’nin az da olsa önünde gittiği görülüyor.

XS
SM
MD
LG