Erişilebilirlik

Amerika Yeniden Savaş Batağına Saplanır mı?


Amerika Yeniden Savaş Batağına Saplanır mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Amerika, Irak’ta IŞİD’in ilerlemesine karşı Bağdat hükümetine destek olmak amacıyla 300 askeri uzman gönderiyor. Ancak bu karar bile, Obama yönetimini, “Amerika yeni bir savaş batağına saplanır mı?” sorularıyla karşı karşıya bıraktı.

Irak’ta Sünni isyancılar ele geçirdikleri kent ve kasabalarda durumlarını sağlamlaştırırken, Amerika’nın 300 askeri danışman gönderme kararının çok geç ve yetersiz olduğu gerekçesiyle sorgulanıyor.

Başkan Obama, hem Irak’taki krize bir çözüm bulmak, hem de cihatçı militanlara karşı mücadelede birlik sağlamak amacıyla Dışişleri Bakanı John Kerry’yi Irak’a gönderdi.

Amerikan birlikleri isyancıları bastırmaya çalışan Irak hükümetine destek sağlayacak.

“Obama yönetimi, Irak’ta siyasi liderlerin terör tehdidine, radikal dinci tehdide karşı mücadele etmede ülkeyi birleştirecek gerekli kararları alma konusunda hala zamanı olduğuna inanıyor.”

Irak’a giden askeri danışmanlar gerekirse muharip güç olarak kullanılabilecek. Aynı zamanda Obama, Bağdat’taki Amerikan büyükelçiliğini korumak amacıyla 275 ek asker gönderdi.

Amerikalı danışmanların görevi, son dönemde firar olayları ve zayıf moralle sarsılan Irak ordusunun savaş gücünü değerlendirmek.

Skype üzerinden Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Princeton Üniversitesi siyasi tarih profesörü Julian Zelizer’e göre, Amerika’nın Irak’ta asker sayısını düşük tutması kolay olmayacak:

“300 asker gönderdikten sonra daha fazla asker talebi gelirse, Başkan’ın bu talebi geri çevirmesi çok zor olur. Sonuçta bu talebi yapanlar da Irak’ta ne yapılması gerektiğini öğrenmekle görevlendirilen kişiler.”

Zelizer, geçmişte de Vietnam ve Kore’ye askeri danışman gönderildiğini, daha sonra bu küçük asker sevkiyatlarının daha büyük operasyonlara dönüştüğünü hatırlatıyor.

“Her seferinde görev büyür, sorumluluklar büyür. Böyle durumları kontrol altında tutmak çok zordur.”

Amerika’nın büyük yatırımlar yaptığı Irak’ta durum gittikçe daha kırılgan hale geliyor. Bu yüzden bu ülkeye müdahaleyi kısıtlı düzeyde tutmak da aynı derecede zorlaşıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG