Erişilebilirlik

Amerika Yeni Eğit Donat Programı’ndan Memnun


Amerikalı yetkililer IŞİD’e karşı mücadele eden muhalifler için yenilenen eğit-donat programının önemli başarılar sağladığını belirtti.

Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyonun Sözcüsü Albay Chris Garver, “Mara hattında Amerikan eğitimli muhalif güçler var, Tanf Garnizonu’nda Amerikan eğitimli muhalif güçler var ve Menbiç’te Suriye Demokratik Güçleri’ne destek veriyoruz, eğitiyoruz” dedi.

Pentagon ilk programdan farklı olarak şimdi daha az sayıdaki savaşçıyı eğitiyor. Bunlar düşman hatlarının yerlerini bulabilecek ve destek çabalarını koordine edebilecek olanlar.

İsmini vermeyen Amerikalı yetkililer yeni programda 100’den daha az sayıda Suriyeli savaşçının eğitildiğini söyledi. Bunlar 6-8 aylık örnek programların başlangıcı.

Bir yetkili bu planın çok daha etkili olduğunu söyledi ve Amerika’nın bu sayede Suriye’deki savaşı daha iyi anladığını kaydetti.

Bir başka yetkiliye göre de Amerikan ordusu, eski ve yeni program çerçevesinde eğitilmiş muhaliflerle 10 bin Suriyeli’ye destek sağlıyor.

Yetkili, Pentagon’un Suriye Arap Koalisyonu ile koordine olmasıyla sayının etkili bir şekilde arttığına dikkat çekti ve “amaç büyümek” dedi.

Odaklanmış hedefler

Programın bir bölümü hangi gruplara silah verileceğinin belirlenmesi ve bunlara silah sağlanmasını içeriyor.

Amerikalı yetkili “Bu gruplara silah yağdırmıyoruz, sadece bir sonraki operasyon için yeterli miktarda yardım ediyoruz,” dedi.

Gruplar, öncelikle küçük silahlar ve cephane ile iletişim ekipmanları alıyor. Yetkililere göre Amerika ordusu ayrıca araçlar da sağlıyor.

Eğer Suriyeli grup sağlanan ekipmanları başka amaçlar için kullanıyorsa, Amerika desteğini geri çekiyor.

Muhaliflerin başarısı

Yetkililer, El-Hal, Hasaka, Shadadi ile Menbiç’teki operasyonların bu program sayesinde başarı kazandığı görüşünde.

Albay Garver, Menbiç’in Suriye’deki yabancı savaşçıların merkezi olduğunu söyledi ve IŞİD’in yabancı savaşçılarında azalma farkedildiğini kaydetti.

Garver, Suriye ve Irak’a giden yabancı savaşçı sayısının 2 binden 200 ila 500 arasında bir sayıya düştüğünü söyledi.

Başarıya rağmen eğit-donat programının maliyeti yüksek. Amerika 2015’te programa 346,8 milyon dolar harcadı, 2016’da ise bu rakam 416,5 milyon dolara ulaşacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG