Erişilebilirlik

Amerika Yeni Bir Silah mı Geliştirdi?


Amerikan ordusu, kitlesel gösterileri dağıtmak amacıyla yıllar önce geliştirdiği elektromanyetik silahı yeniden kullanmayı planlıyor. Ölümcül olmayan silah, daha önce ruhsat alsa da, şimdiye kadar hiç kullanılmadı.

Askerler tatbikat yapıyor. Ancak bu tarz sahneler Afganistan’da görev yapan askerler için hiç de yabancı değil.

İleri teknoloji ürünü bir cihaz kimseye zarar vermeden düzmece göstericileri uzaklaştırıyor.

“Aktif İnkar Sistemi” adı verilen silah, yüzlerce metreye ulaşabilen elektromanyetik ışınlar yolluyor. Işınlar insanların derilerinde ısınmaya yol açıyor ve bulundukları yerden uzaklaşmaya zorluyor.

On yıldır geliştirilen silah aslında yeni değil. Ama bilinmeyenleri hala fazla.

Albay Tracy Tafolla, Amerikan Deniz Piyadeleri’nin Ölümcül Olmayan Silahlar Birimi’ne komuta ediyor: “Konvansiyonel silahlara göre çok farklı. Cephane yok, silah sesi yok, etkisini göremiyorsunuz, duyamıyorsunuz, koklayamıyorsunuz.”

Şu ana kadar silah 11 bin kez denenmiş ve uzmanlara göre güvenli. Kalıcı etkisi yok. En sert etkisiyse bir fırının kapağını açtığınızda yüzünüze çarpan sıcak havaya benziyor.

Los Angeles’ta yetkililer cezaevi kavgalarını önlemek için bu silahın küçük çaplı bir modelini kullanmayı düşündüler ancak daha sonra bu plandan vazgeçildi. Los Angeles merkez ilçesi Şerifi Bob Osborne, “Kamuoyu baskısından mı, Adalet Bakanlığı’ndan mı tam olarak bilmiyorum, ama program durduruldu, nedenin anlamadık," diyor.

Tanıtımı üzerinden dört yıl geçmesine rağmen ordu da bu silahı hiç kullanmadı.

Uzmanlara göre “bilinmeyen korkusu” silahın kullanımını geciktirmiş. Ancak silahı geliştiren ekipten Stephanie Miller, defalarca kendi üzerinde deneme yapmış: “Sonuçta bu silah başka yerden gelmedi, ama bazıları çok gizemli olduğunu düşünüyor. Sanıyorum, yeni bir şey olduğu için bu silahı benimsemedik.”

Bir süre önce Afganistan’da yaşanan ayaklanmalar, bu silahı yeniden gündeme getirdi.

Savunma uzmanı Joseph Trevithick anlatıyor: “Son ‘Kuran yakma’ olayından sonra Amerikan üsleri ve tesisleri dışında toplanan kalabalık göstericileri dağıtma ihtiyacı duyduk. Bu tarz ölümcül olmayan silahlar ihtiyacımızı karşılayabilir.”

Ordu, Aktif İnkar Sistemi’nin çevresindeki gizemi dağıtmak amacıyla gazetecilere bir gösteri yaptı: “Bu teknolojiyi kullanma konusunda kaygılar olabilir. En azından daha çok kişi için tam anlaşılmamış bir şey.”

Bu silaha milyonlarca dolar harcandı. Öte yandan bütçe kesintileri de yolda. Amerikan ordusu ya bu silahı kullanma, ya da tamamen rafa kaldırma yönünde baskı altında kalabilir.

XS
SM
MD
LG