Erişilebilirlik

Corona Salgını ABD'deki Türk İşletmecileri de Olumsuz Etkiledi


Corona Salgını ABD'deki Türk İşletmecileri de Olumsuz Etkiledi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:44 0:00

Amerika'da hızla yayılan Corona virüsü, ülkede yaşayan Türkler'i de ekonomik olarak olumsuz etkiliyor. Türk işletmeciler salgının yarattığı sorunlarla baş etmede zorlanırken, kimisi kriz yüzünden bütün kazancını ve yatırımını yitirme tehlikesiyle karşı karşıya. Amerikalılar'ın neredeyse yüzde 90'ının evlerinden çıkamadığı bir ortamda işletmelerin kapılarına da kilit vurulmuş durumda. Salgının en kötü vurduğu sektörlerden biri de restoranlar.

Amerika'ya iki yılı aşkın süre önce eşi ve üç çocuğuyla gelen Murat Tezcan da Boston'un Back Bay bölgesinde orta büyüklükte bir restoranın sahibi. Murat Tezcan, Corona virüs salgınından önce çok yoğun çalıştıklarını, ancak şimdi sıkıntılı bir zamandan geçtiklerini söyledi.

VOA Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Tezcan, 17 Mart'tan itibaren işletmesine yasaklar nedeniyle müşteri kabul edemediklerini, sadece sipariş üzerine çalıştıklarını belirtti. Amerika'nın dört bir yanında olduğu gibi Tezcan'ın işletmesi de büyük ciro kaybına uğradığı için yanında çalışan yaklaşık 10 kişiyi geçici olarak işten çıkarmak zorunda kalmış.

''İşten kimseyi çıkarmamak için çok direndim''

Çalışanların krizden etkilenmemesi için yasaklar başlayınca iki hafta eleman azaltarak deneme yaptıklarını belirten Murat Tezcan, cironun düşmesi ve personel maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle restoranda sadece ortağıyla çalışma kararı aldıkların söyledi.

Murat Tezcan'ın işletmesi ve ailesi, Kongre'den geçen ve Başkan Donald Trump tarafından imzalanan ekonomik yardım paketinden de yararlanabiliyor. Tezcan, virüs salgınıyla birlikte ilk olarak temasa geçtiği mülk sahibinin, Nisan ayı için kirayı almayacağını kendisine ilettiğini anlattı. Trump'ın imzaladığı yasayla birlikte 2 milyon dolara kadar kredi imkanı getirildiğini söyleyen Tezcan, ''Kredi imkanı var ama kredi de bir borç, bunu şimdilik tercih etmiyorum. Belli bir süre kendi yağımızda kavrulacağız,'' dedi.

''Evde üç çocukla kalmak çok zor''

Corona virüsü salgınıyla birlikte işleri etkilenen Murat Tezcan'ın üç erkek çocuğu var ve kendisi işe gittiği için çocuklarla eşinin ilgilenmek zorunda olduğunu söyledi. Hala açık olan evin yakınındaki parklara çocukları götürdüklerini belirten Tezcan, sosyal mesafeyi koruyarak çocuklara kısa süreli hava aldırdıklarını anlattı.

''Annemin testi pozitif çıktı ama onu görmeye gidemiyorum''

Murat Tezcan ve eşinin aileleri İstanbul'da yaşıyor. Böyle bir krize gurbette yakalanmanın getirdiği sıkıntılardan bahseden Tezcan, ''Gurbette böyle bir sıkıntıyı yaşamak hakikaten zor. İşin zoru annem Corona virüsünü kaptı. Şu anda hastanede yatıyor. Boston'dan Türk Hava Yolları uçuşları durdurdu. Başka yerden gitsem de beni 14 gün karantinaya alma ihtimalleri var. Ondan dolayı gidemedim. Ama annemim durumu gayet iyi,'' diye konuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG