Erişilebilirlik

Amerika’ya Yasal Yollarla Kaç Mülteci Geliyor?


Amerika, bu mali yılın ortasında, kapılarını, mülteci yerleştirme programı tarihinde kaydedilen en düşük sayıda mülteciye açtı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 1 Ekim 2018-31 Mart 2019 tarihleri arasında Amerika'ya 12 bin 151 mülteci ayak bastı. Bu mültecilerin yüzde 48'i Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden, yüzde 17'si Burma'dan, yüzde 13'üyse Ukrayna'dan geldi.

Başkan Trump, geçtiğimiz sonbaharda 2019 mali yılı mülteci kotasını 30 bin olarak açıklamıştı. Bu, Kongre'nin 1980'de Mülteci Yasası'nı onaylamasından bu yana geçen 40 yıl içinde kaydedilen en düşük sayı oldu.

Amerika'ya ayda ortalama 2 bin 25 mülteci kabul ediliyor. Mevcut orana bakarak, geçen yıl ülkeye kabul edilen mülteci sayısını çok az aşsa da, Amerika'nın bu yılki kotanın altında kalacağı öngörülüyor.

Amerika'nın Sesi'nin mülteci verileri analizine göre Amerika'nın bu mali yıl içinde kabul ettiği Hıristiyan mülteci sayısı, Trump başkan olmadan önceki verilerle karşılaştırıldığında artış gösterdi. Amerika'nın kabul ettiği mültecilerin yüzde 81'i, Hıristiyan. Aynı altı ay içinde ülkeye kabul edilen Müslüman mültecilerin oranıysa yüzde 15.

Günlük olarak güncellenen, cinsiyet ve dini inanç gibi demografik verileri de kapsayan Dışişleri Bakanlığı bulguları, Amerika'ya kabul edilen mülteciler arasındaki dini inanç farklılığının arttığını ortaya koyuyor.

Amerika'nın Sesi'nin 2018 yılı Haziran ayında yayınladığı verilere göre geçen yıl Amerika'ya kabul edilen mülteciler, yine en çok Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ukrayna ve Burma'dan gelenler oldu. Geçen yılki Hıristiyan mülteci oranıysa yüzde 68'di.

​Bu sayı, Trump'ın başkanlık görevini yürüttüğü yaklaşık iki buçuk yıl boyunca yükseldi. Amerika'nın Sesi, 2018 yılı Ocak ayında yayınladığı haberde, George W. Bush ve Barack Obama'nın başkanlıkları sırasında yarısı Hıristiyan, üçte biriyse Müslüman olan mültecilerin artık çoğunlukla Hıristiyan olduğunun gözlendiğini bildiriyor. Bu mali yıldaysa Amerika'ya gelen her beş mülteciden dördünün Hıristiyan olduğu görülüyor.

Amerika'ya ayak basan mülteci sayısının azalması, kendi ülkelerinde ya da sığındıkları ülkede kalmaları güvenli olmadığı için yeni bir ülkeye yerleştirilme zorunluluğu olanların yer değiştiremeyeceği anlamına geliyor. Öte yandan mülteci yerleştirme programlarında işten çıkarmalar da başladı. Mülteci yerleştirme kuruluşlarından biri olan World Relief, geçtiğimiz günlerde, Ohio eyaletinin Akron kentindeki şubesini kapatacağını açıkladı.

World Relief, ”Amerikan Hükümeti, Amerika'ya kabul edilen mülteci sayısını düşürürken aynı zamanda mülteci yerleştirme kuruluşlarıyla mevcut kamu-özel sektör ortaklığını küçültme niyetinde olduğu işareti verdi. Bu yüzden de World Relief, ulusal çapta faaliyetlerini azaltmak zorunda kaldı,” açıklamasında bulundu.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG