Erişilebilirlik

'Amerika ve Türkiye Arasında İkili Ticaret Anlaşması Mümkün Olabilir'


'Amerika ve Türkiye Arasında İkili Ticaret Anlaşması Mümkün Olabilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:49 0:00

Yeni Beyaz Saray yönetimi nasıl bir ekonomi politikası planlıyor? Bu politika küresel ekonomiyi nasıl etkiler? Trump döneminde Amerika-Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler nasıl bir seyir izler? Bu soruları, Washington merkezli SGA danışmanlık firmasının başkanı Cenk Sidar’a yönelttik.

Merkezi başkent Washington’da bulunan Sidar Global Advisers (SGA) adlı danışmanlık firmasının kurucusu ve başkanı Cenk Sidar, Amerikan ekonomisinde Donald Trump’ın başkanlık koltuğunu devralmasıyla başlayan dalgalanmayı belirsizliğe bağlıyor. Trump’ın genel anlamda belirsizlik yaratan bir başkan olduğunu hatırlatan Sidar, ekonomi piyasalarındaki iyimserliğin kısa süreli olacağını ve Trump’ın mevcut söylemlerini sürdürmesi halinde ülke ekonomisinde ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini söylüyor.

SGA başkanı “Bunun başlıca sebebi Amerikan toplumunda giderek artan siyasi kutuplaşma. Özellikle göçmenlikle ilgili söylemler ve alınan kararların ülkeye girişle ilgili sıkıntı yaratması söz konusu. Örneğin, eğer göç yasakları devam ederse ve ülkeye girişlerde sorunlar yaşanırsa, Amerika'da ekonominin lokomotifi diyebileceğimiz bir önemde olan teknoloji sektörü bundan ciddi zarar görecektir. Çünkü teknoloji sektörünün iyi yazılım mühendislerine ihtiyacı var” şeklinde konuşuyor. Sidar, ayrıca yeni Beyaz Saray yönetiminin sert söylemlerini ve izolasyonist politikalarını sürdürmesi halinde, dış ticaretle büyüyen bir yapıya sahip olan Amerika ekonomisinin önümüzdeki dönemde büyük zarar göreceğini de ekliyor.

Trump’ın Transpasifik Serbest Ticaret Anlaşması’ndan çekilme adımının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Sidar, bu adımın Çin'e önemli bir ticaret alan açtığını ve aslında bu konuda en büyük faydayı Çin’in gördüğünü söylüyor. NAFTA yani Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması konusunda da bir belirsizliğin hakim olduğunu hatırlartan SGA Başkanı, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması’nın geleceği ile ilgili olarak da çok iyimser olmamak gerektiğini söylüyor. Sidar bu durumun sadece Amerika’dan değil, Avrupa’daki siyasi gelişmelerden de kaynaklandığını vurguluyor.

Cenk Sidar, Trump’ın ekonomi konusundaki izolasyonist açıklamalarının ise, kısa dönemli popülist bir adım olduğu görüşünde. Küreselleşmeden en çok faydalanan şirketlerin Amerikan şirketleri olduğunu hatırlatan Sidar, izolasyonist bir yaklaşımdan da en çok Amerika’nın zarar göreceğini söylüyor.

Amerika ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin Trump döneminde nasıl bir seyir izleyeceğini de sorduğumuz SGA Başkanı, ekonomik ilişkilerin ana unsurunun siyaset olduğunu vurguluyor. PYD ve Gülen’in iadesi konularının ön planda olmaya devam edeceğini söyleyen Sidar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Başkanı Donald Trump arasındaki ilişkilerin de, iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerde belirleyici bir rol oynayacağını savunuyor.

Öte yandan, Trump’ın çok uluslu serbest ticaret anlaşmalarından ziyade ikili ticaret anlaşmalarına sıcak baktığını hatırlatan Sidar, bu yaklaşımın Amerika ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerde yeni bir fırsat penceresi anlamına gelebileceğinin altını çiziyor. Sidar onuyla ilgili değerlendirmelerini “Amerika ile Avrupa arasındaki ticaret anlaşmasının ortadan kalkması ve Avrupa Birliği ile ilişkilerin geri plana düşmesi, Türkiye ve Amerika arasında ikili bir ticaret anlaşmasının yolunu açabilir. Yıllardır Amerika ile ekonomik potansiyelini gerçekleştiremeyen Türkiye bu sayede yeni bir seviyeye çıkma şansı yakalayabilir. Bütün bu olumsuzlukların yanında olumlu görülebilecek şey de budur diye düşünüyorum” diyerek tamamlıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG