Erişilebilirlik

Amerika ve İran Tutuklu Takasını Gerçekleştirdi


Amerika ve İran Tutuklu Takasını Gerçekleştirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

İran Pazartesi günü 5 tutuklu Amerikalı’yı serbest bırakırken Amerika da 7 İranlı için af çıkardı. Böylece İran’a yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılmasını bu mahkum değişimi izledi. Serbest bırakılan 3 Amerikalı Pazar günü Tahran’dan ayrıldı. Bir diğer vatandaş daha önce serbest bırakılırken bir diğeri İran’da kalmayı tercih etti.

Serbest bırakılan 3 Amerikalı Almanya’ya geçmeden önce Cenevre’ye uğradı. Eski deniz piyadesi Emir Hekmati, ajanlık suçlamasıyla 4 yılını İran’da hapiste geçirdi. Sayid Abedini isimli Hristiyan rahip ise 2012 yılı Temmuz ayından bu yana dini faaliyetleri nedeniyle hapisteydi. Washington Post muhabiri Jason Rezayan, 500 günü aşkın bir süre ajanlık suçlamasıyla hapis yattı. Başkan Barack Obama, mahkumların serbest bırakılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Rezayan’ın Amerika’daki ailesi çok mutlu ve muhabiri bir an önce görmek için sabırsızlanıyor.

Washington Post da muhabirlerinin serbest bırakılmasını memnunlukla karşıladı. Ancak bazıları bunu yetersiz buluyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi'nden Robert Mahoney, “Bu gelişme çok güzel ancak, İran’da hapiste olan diğer 18 kadar gazetecinin durumu hakkında konuşmak için çok erken. Bu, sürekli hapis tehdidi altında işlerini yapan gazeteciler için de geçerli” diye konuştu.

Başkan Obama Pazar günü 7 İranlı’nın Amerikan hapishanelerinden salıverilmesi konusunda şunları söyledi: “Karşılık olarak bir insani jestle 6 İran asıllı Amerikalı ve bir İran vatandaşına af çıkardık. Bu kişiler ya mahkum olmuştu ya da yargılanmayı bekliyordu. Bu bireylerin suçları terörizm ya da şiddet suçu içermiyor. Onlar için çıkarılan bu af İran’a bir defalık bir jest niteliğinde.”

Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Ted Cruz ise, anlaşma çerçevesinde İranlı mahkumların serbest bırakılmasını şiddetle eleştirdi.

Amerika Başkanı ve İran Cumhurbaşkanı, Tahran’ın nükleer silah üretmesini engelleyecek anlaşma karşılığında uluslararası yaptırımların kaldırılmasından memnun. Ancak iki taraf da iki ülke arasındaki güven eksikliğine dikkati çekti.

Son olarak Amerika İran’ın balistik füze testi nedeniyle Tahran’a yeni yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG