Erişilebilirlik

ABD'de Fırtına 25 Can Aldı


Alabama eyaletinin Elba kenti, şiddetli yağış nedeniyle taşan Pea Nehri'nin suları altında kaldı
Alabama eyaletinin Elba kenti, şiddetli yağış nedeniyle taşan Pea Nehri'nin suları altında kaldı

Amerika’da Noel sonrasında şiddetli hava şartları hüküm sürüyor. Ülkenin birçok bölgesinde şiddetli hava olayları nedeniyle can ve mal kaybı artıyor. Texas eyaletinde hortumlar en az yedi kişi yaşamını yitirmesine neden olurken Dallas civarında çok sayıda ev büyük hasar gördü

Meteoroloji uzmanları, Amerika’nın batı eyaletlerinde devam eden kış fırtınası Goliath’ın ülkenin güney ve doğusunda hüküm süren rekor sıcaklarla çarpışmasının şiddetli hava olaylarına neden olduğunu bildiriyor.

Texas ve komşusu Oklahoma eyaletleri ayrıca 45 santimetreye kadar kar bırakması beklenen yeni bir fırtınaya daha hazırlanıyor.

Dallas'ta hortum uyarısı sireni çalınması üzerine kaçışan insanlar
Dallas'ta hortum uyarısı sireni çalınması üzerine kaçışan insanlar

​Güney eyaletlerinden Mississippi’de en az 10 kişi şiddetli hava şartları ve hortum nedeniyle hayatını kaybetti. Alabama eyaletindeyse sel nedeniyle 200‘den fazla yol ulaşıma kapandı, çok sayıda Alabamalı araçlarında mahsur kaldı.

California’da Yangınlar Devam Ediyor

Son dört yıldır şiddetli kuraklıkla karşı karşıya olan California eyaletindeyse 600‘den fazla itfaiyeci, 500 hektarlık alanda etkili olan yangınla mücadele etmeye çalışıyor. Yetkililer, yangının yüzde 60‘ının kontrol altına alındığı bildiriyor.

Doğu Eyaletlerine Sıcak Hava Hakim

Amerika’nın doğusundaki eyaletlerdeyse hava sıcaklıkları mevsim normallerinin çok üzerinde seyrediyor. New York’ta ve başka kentlerde birçok kişinin şort ve tshirt’lerle dışarı çıktığı gözleniyor. Washington’da da Aralık ayı için yeni hava sıcaklığı rekorları kırılması bekleniyor.

New York'ta ve doğu kıyısındaki diğer kentlerde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin çok üzerinde seyrediyor
New York'ta ve doğu kıyısındaki diğer kentlerde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin çok üzerinde seyrediyor

El Nino adı verilen meteorolojik olgunun 2016‘nın ilk aylarında en şiddetli seviyeye çıkması ve Amerika’nın doğu kıyılarına aşırı yağış getirmesi bekleniyor.

Güney Amerika ve İngiltere’de Sel Tehdidi

Öte yandan Güney Amerika’da Paraguay, Uruguay, Brezilya ve Arjantin’in sınırlara yakın bölgelerinde 150 bin kişinin El Nino’ya bağlı olarak oluşan aşırı yağış ve sel nedeniyle evlerini terk ettiği bildiriliyor.

Paraguay’ın başkenti Asuncion’da sel felaketi sonrasında 90 bin kişi tahliye edildi. Tahliye edilenlerin çoğunun Paraguay Nehri yakınlarındaki varoşlarda yaşadıkları bildiriliyor. Paraguay Devlet Başkanı Horacio Cartes, başkent ve civarında adil durum ilan etti.

Arjantin’in kuzeydoğusunda 20 bin, Uruguay’daysa 9 bin kişi sel nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı.

Sivil savunma yetkililerine göre Brezilya’nın güneydoğusundaki Rio Grande do Sol eyaletinde de en az 7 bin kişi sel felaketi sonrasında tahliye edildi.

İngiltere de Sele Teslim

İngiltere’nin bazı bölgelerinde de sel hayatı olumsuz yönde etkiledi. Ülkenin kuzeyinde yaşayan binlerce kişi evlerini terk etti. Meteoroloji yetkilileri İngiltere’de şiddetli yağışın devam edeceği uyarısında bulunuyor.

Öte yandan Avustralya’nın Victoria eyalerindeki yangınlarda 116 ev hasar gördü. Yetkililer sıcak hava dalgası nedeniyle yangın tehlikesinin devam ettiğini bildiriyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG