Erişilebilirlik

Amerika ve Avrupa'da Göçmenlik Sorunu


Amerika ve Avrupa'da Göçmenlik Sorunu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Fransa’daki terör saldırıları sonrasında tüm dikkatler ülkede yaşayan Müslüman göçmenlere çevrildi. Göçmenlik, Amerika’da da en çok tartışılan konuların başında geliyor. Ancak her iki ülkenin de göçmenlik konusunda kendine özgü sorunları var

Fransa’daki terör saldırıları sonrasında tüm dikkatler ülkede yaşayan Müslüman göçmenlere çevrildi. Birlik çağrısı yapan Fransız liderler, radikal İslamcılar’ın ülkedeki Müslüman toplumun yalnızca küçük bir kesimini oluşturduğunu vurguluyor. Ancak Fransa’daki muhafazakarlar, Afrika ve Ortadoğu’dan göçmen akınıyla şiddet eğilimli köktendincilerin Fransız toprakları üzerinde toplandığı görüşünde. Göçmenlik, Amerika’da da en çok tartışılan konuların başında geliyor. Ancak her iki ülkenin de göçmenlik konusunda kendine özgü sorunları var.

Fransa’da geçen hafta meydana gelen saldırılar, Avrupa’da Müslüman azınlıkların içinden çıkan teröristlerle ilgili kaygıları arttırdı. Avrupa’da göçmenler ve göçmen çocukları, toplumun geri kalanından dışlanmaktan yakınıyor.

Rice Üniversitesi’nden Profesör Julie Fette’e göre Fransa’da uygulanan politikalar ve sosyal tutum nedeniyle Müslümanlar toplumla kaynaşamıyor: ”Fransa’daki Müslümanların çoğu ılımlı, yasalara uyan vatandaşlar. Burada kendilerine bir hayat kurmaya çalışıyorlar. Bunu yaparken de ayrımcılığa uğruyorlar.”

Beş yıl Fransa’da yaşadıktan sonra bu ülkedeki ayrımcılığı ele alan bir kitap yazan Profesör, birçok Müslüman’ın topluma uyum sağladığını, ancak kimilerinin zorluk çektiğini söylüyor: ”Fransa’da banliyölere itilen, sosyal sınıf atlama şansından mahrum bırakılan, yoksul Müslümanlar’ın oluşturduğu bir topluluk var.”

Profesör Fette, Amerika’ya göç eden Müslümanlar’ın iyi eğitimli olduğunu söylüyor. Amerika’da Müslümanlar nüfusun sadece yüzde birini oluşturuyor. Bu nedenle din, göçmenlik tartışmalarının büyük bir parçası değil.

Fransa’da gerekli belgelere sahip olmayan göçmenlerin çalışması çok zor. Oysa Amerika’daki kaçak göçmenler kolayca iş bulabiliyor, hatta birçok eyalette sürücü ehliyeti alabiliyor.

Bu nedenle Amerika’da göçmenlik etrafında dönen siyasi ve akademik tartışmalar, sınır güvenliğinin sağlanması ve ülkede yaşayan 11 milyon kaçak göçmene yasal statü verilmesi üzerine yoğunlaşıyor.

Göçmenlik Politikaları Enstitüsü’nden Marc Rosenblum’a göre, farklılıklara rağmen Amerika ve Avrupa’daki göçmenlik sorunları birbirine benziyor: ”Son derece küreselleşmiş bir dünyada yaşıyoruz. Batılı ülkeler, büyük bir göçmen nüfusa sahip. Göçmenleri topluma kazandırmak, bu tartışmanın en önemli parçası olmalı.”

Rosenblum, Amerika’nın göçmenleri topluma uyum sağlar hale getirmede iyi bir örnek oluşturduğunu söylüyor. Ancak mevcut sorunları çözmek için siyasi bölünmenin sona ermesi şart.

Marc Rosenblum, ”Amerika’da 40 milyon göçmen, 11 milyonsa kaçak yaşıyor. Göçmenler, nüfusumuzun büyük bir bölümünü oluşturuyor. Yani toplumun büyük bölümü, göçmenlikle ilgili kararlarve uygulanan politikalardan doğrudan etkileniyor” diyor.

Rosenblum, göçmenlik sorununu çözmek için Amerikalı siyasetçilerin daha insancıl bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini vurguluyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG