Erişilebilirlik

'Çocuklar Arasındaki Refah Eşitliği Giderek Bozuluyor'


'Çocuklar Arasındaki Refah Eşitliği Giderek Bozuluyor'
'Çocuklar Arasındaki Refah Eşitliği Giderek Bozuluyor'

Yeni bir rapora göre Amerika ve Avrupa’da çocuklar arasındaki refah eşitliği giderek bozuluyor. Yoksul çocuklar sağlık ve eğitim alanında hergün biraz daha geride kalıyor. BM Çocuk Fonu UNICEF hazırladığı son raporda 24 Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesine çocuk refahı eşitliği konusunda karne notu verdi.



İrlanda, İsviçre ve Hollanda gibi ülkeler çocuklar arasındaki eşitsizliği giderme konusunda en iyi notu alanların başında geliyor. En zayıf notu alanlarsa İtalya, Amerika, Yunanistan, Belçika ve İngiltere. Bu ülkelerde çocuklar, diğer ülkelerdeki yaşıtlarının gerisinde kalıyor.

BM Çocuk Fonu Sözcüsü James Elder, raporu hazırlarken sağlık, eğitim ve maddi durum gibi üç kriteri dikkate aldıklarını söylüyor: "Amerika, bu üç kriterde de çok kötü bir performans sergileyerek Yunanistan ve İtalya ile birlikte son sırada yer aldı. Amerika sağlık, eğitim ve maddi imkanlar bakımından OECD ortalamasının altında."

Rapora göre Portekiz yoksul çocuklara sağlık alanında eşit imkanlar sunma açısından birinci sırada. İsviçre maddi imkansızlıkları kaldırmada birinci. Avusturya ise eğitimdeki fırsat eşitliğine en az önem veren ülke. Bu alanda başı İrlanda çekiyor.

BM Çocuk Fonu Sözcüsü James Elder çocuklara yeterince fırsat eşitliği verilmemesinin toplumlar için ciddi bir sorun oluşturduğunu söylüyor. Yeterli imkana sahip olmayan çocuklar kötü besleniyor, yeterince eğitim alamıyor ve kronik stresle öğrenme bozuklukları yaşıyor. Elder şunları söylüyor: "Çocukların akıl ve bedenlerini geliştirmek için tek bir şansları var. Yalnızca bir fırsat. Bu fırsat kullanılmazsa çocuk gelişimini tamamlayamıyor. Bu da erken yaşta hamilelik, içki, sigara ve uyuşturucu bağımlılığı gibi riskleri daha da yükseltiyor. Uzun vadede bu, topluma artan sosyal harcamaları ve daha az vergi kaynağı olarak dönüyor."

Sözcü Elder, yoksul çocukların ihtiyaçlarının karşılanmamasının ömür boyu devam edecek sorunlara yol açtığını kaydediyor. Bu sorun özellikle mali kriz dönemlerinde, sosyal yardımlarda kesintilere gidildiği için daha da ağırlaşıyor. UNICEF’e göre kriz dönemlerinde çocukların daha da çok desteğe ihtiyacı oluyor.

XS
SM
MD
LG