Erişilebilirlik

Amerika'nın Uzay Tarihinde Bir Sayfa Kapanıyor


Amerika'nın Uzay Tarihinde Bir Sayfa Kapanıyor
Amerika'nın Uzay Tarihinde Bir Sayfa Kapanıyor

Uzay dolmuşu Atlantis son yolculuğuna başladı

Yüzbinlerce kişinin son uzay dolmuşunun 12 gün sürecek yolculuğunun başlangıcını izlemek üzere Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ne gitmesi bekleniyor.

Atlantis’in dört kişilik mürettebatı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme ve yedek parça götürüyor. Astronotlar uzayda bazı deneyler de yapacak.

Atlantis, 30 yıllık uzay dolmuşu programının 135’inci ve son uçuşunu yapıyor. Bu süre içinde uzay dolmuşları, yörüngede Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ve Hubble Uzay Teleskopu’nun inşasına katkıda bulundu.

Programı artık rafa kaldırmaya hazırlanan NASA, bundan böyle kaynaklarını uzayın derinliklerindeki araştırmalara yönlendirecek.

Emekliye sevk edilen uzay dolmuşları, Amerika’da müzelerde sergilenecek. Atlantis son yolculuğunu tamamladıktan sonra Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde gösterime sunulacak.

Discovery uzay dolmuşu ise başkent Washington’daki Ulusal Havacılık ve Uzay Müzesi’nde izleyicilerin ziyaretine açılacak. Endeavour’un sergileneceği mekan ise Los Angeles’taki California Bilim Merkezi olacak.

NASA, Challenger’ı 1986 yılında kalkıştan birkaç dakika sonra, Columbia’yı ise 2003 yılında atmosfere girerken çıkan yangında kaybetmişti.

NASA uzay dolmuşlarının yerini alacak araçlar üzerinde çalışmasını sürdürüyor. Bu süre içinde astronotları Uzay İstasyonu’na Rus Soyuz araçları götürüp getirecek. İstasyona malzeme taşınmasında Avrupa Birliği ve Japonya’nın füzelerinden de yararlanılacak.



STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG