Erişilebilirlik

Amerika Ürdün'e Yardımı Arttırdı


Amerika Ürdün'e Yardımı Arttırdı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Ürdünlü pilotun IŞİD militanları tarafından yakılarak öldürüldüğünü gösteren videonun yayınlanması, IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyonun Washington’da yaptığı toplantıyı izledi. Dışişleri Bakanı, koalisyonun önemli ortağı Ürdün’e yapılacak yardımın genişletilmesini Ürdün Kralı Abdullah ve Dışişleri Bakanı Nasır Cude’yle görüştü

Ürdünlü pilot Muaz El Kasasbeh’in yakılarak öldürülmesini gösteren video kaydının yayınlanması, Dışişleri Bakanı Kerry’nin Amman’a Amerikan yardımının yılda 660 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkarılacağını açıklamasını izledi: “Ürdün köktendincilerin oluşturduğu tehditle karşı karşıya. Kendi nüfusu yedi milyondan az olan Ürdün 800 binden fazla mülteciyi barındırmak zorunda kaldı.”

John Kerry ve Nasır Cude, pilotun yakıldığını gösteren video kaydına değinmedi ancak daha sonra yaptığı açıklamada olayı kınadı.

Bakan da Ürdün’ün bölge güvenliğini destekleyeceğini söyledi: “Bu çalkantılı dönemde Ürdün’ün barış, istikrar ve güvenlikten yıllardır yoksun olan Ortadoğu’da bu değerlere bağlı kalacağını bir kez daha yineliyorum.”

Öte yandan başkent Amman’da toplanan bir grup öğrenci, Aralık ayında kullandığı jetin Suriye’de düşmesi üzerine IŞİD tarafından esir alınan pilotu andı.

Ürdün, IŞİD’in, pilotun Ürdün’de idam edilmek üzere bekleyen Iraklı bir kadın militanla takas edilmesi yönündeki talebini kabul etmiş, ancak pilotun sağ olduğuna dair kanıt istemişti.

Eski büyükelçi ve dış siyaset uzmanı Adam Ereli, IŞİD’in bir devletle pazarlık yapma girişiminin, örgütün kendisini hükümet olarak gördüğünün işareti olduğu görüşünde: “IŞİD’de, başka bir hükümetle resmi diyalog içine girme arayışında olan bir liderlik yapısı var. Bu bana göre IŞİD’in evrim geçirdiğinin göstergesi.”

Amerika’nın uzun vadeli kalkınma ve terörle mücadele için Ürdün’e daha fazla yardım edeceğini kaydeden Kerry, IŞİD’le savaşan koalisyona verilen desteğin, IŞİD bölgeden tamamen silinip örgütün yalanları herkes tarafından anlaşılıncaya kadar süreceğini vurguladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG