Erişilebilirlik

Amerika Ticaret Odası Irak'ta Yatırım Yapacak Şirketler Arıyor


Amerika Ticaret Odası Irak'ta Yatırım Yapacak Şirketler Arıyor
Amerika Ticaret Odası Irak'ta Yatırım Yapacak Şirketler Arıyor

Washington’da bir süre önce yapılan bir toplantıda Irak’taki iş ve yatırım olanakları değerlendirildi. Amerika Ticaret Odası tarafından düzenlenen toplantıya katılan işadamları yeni hükümetin işbaşına gelmesiyle Irak’ta daha fazla iş yapma olanağı elde etmeyi umuyor. ;

Merkezi Chicago’daki AAR şirketinin yöneticilerinden Cheryle Jackson, Irak’taki uçakların bakım-onarım işlerini almak istiyor: "Ortadoğu giderek büyüyen önemli bir pazar, orada iş yapan şirketlerle, Irak’ta faaliyet gösterenlerle ortak girişimlerde bulunmak da bizim için çok önemli."

Amerika Ticaret Odası’nın toplantısına davet edilenler arasında Irak Ulusal Yatırım Komisyonu Başkanı Sami El Araci de vardı. Yetkili yeni bir yasasıyla Irak’ı yabancı yatırımcılar için daha cazip hale getireceklerini söyledi: "Bakanlar Kurulu ve başbakanla doğrudan temas halindeyiz. Yabancı yatırımcıların her türlü sorunu derhal yasama ve yürütme kollarına aktarılıyor."

El-Araci, Irak’ta bir milyon yeni ev inşa eileceğini ve geniş çaplı özelleştirmeye gidileceğini açıkladı.

Irak’ın Washington Büyükelçisi Samir Sümeydai de işadamlarını Irak’ta yatırım yapmaya çağırdı: "Irak’ta yapılacak çok iş, kazanılacak çok para var. Şu anda çok sayıda şirket bu fırsatlardan yararlanıyor."

Ancak Irak’ta hala istikrar sağlanmış değil, mezhepler arası çatışmalar devam ediyor. Birçok yol ve köprü kullanılamaz halde. Elektrikler sık sık kesiliyor. Dünya Bankası’na göre Irak, iş yapmak için en kötü ülkeler arasında yer alıyor.

Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Robert Ebel, yolsuzluk ve alt yapı eksikliklerinin Irak’ta iş yapmayı zorlaştırdığını söylüyor: "Irak’a uzun vadeli yatırım gözüyle bakmak gerekiyor. Bu pazara girmeden önce her türlü olasılığa karşı hazırlık yapmak, her duruma hazırlıklı olmak gerekiyor."

Ancak AAR şirketinin yöneticilerinden Cheyl Jackson gibi bazı Amerikalılar bu zorluklar nedeniyle Irak’ı gözden çıkarmak istemiyor.

Irak’ta yatırım yapmak isteyen Amerikalı şirketler önce yazılı tekliflerini Irak Ulusal Yatırım Komisyonu’na götürüyor. Teklife yeşil ışık yanarsa Iraklı ortakları seçmek bir sonraki adımı oluşturuyor.

XS
SM
MD
LG