Erişilebilirlik

Amerika Suriye’ye Baskının Artırılmasını İstedi


Lazkiye'de dünkü gösteriler
Lazkiye'de dünkü gösteriler

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Suriye’ye siyasi ve ekonomik destek veren ülkelere “doğru tarafı” desteklemeleri çağrısında bulundu.

Devlet Başkanı Beşar Esat’a baskıyı arttırmak için yoğun diplomatik girişimlerde bulunduğunu belirten Bakan, Suriye’den petrol ve doğal gaz alınmamasını istedi. Bayan, daha önce, Suriye’de geniş enerji yatırımları bulunan Çin ve Hindistan'a benzeri çağrıda bulunmuştu.

Bayan Clinton buna rağmen Beşar Esat’tan istifasını istememekte direniyor. Nedeni ise Washington’un diğer ülkelerin desteğini almadan bunu tek başına yapmak istememesi.

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Beşar Esat’a Suriye'de akan kardeşkanının Türklerin yüreğini sızlattığı mesajı gönderdiği öğrenildi.

Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu aracılığıyla gönderdiği mektupta, Suriye'nin kritik ve tarihi bir dönemden geçtiğine dikkati çekiyor ve ''Değişim rüzgârlarının önünde savrulmak yerine değişimi yönlendiren bir lider” olmasını istiyor.

Gül, Esad'a gönderdiği mektupta, ''Bir gün geriye baktığınızda yaptıklarınızın çok geç ve çok az kaldığı şeklinde hayıflandığınızı görmek istemem'' diyor.

Öte yandan dün Suriye’nin çeşitli kentlerinde 18 kişiyi öldüren polis ve askeri birlikler bugün rejim karşıtı yeni gösterilere sahne olan Lazkiye’yi bastı.

Görgü tanıklarına göre tank ve zırhlı araçlar kente girdikten sonra çeşitli semtlerden yoğun silah sisleri duyuldu.

41 yıldır iktidarda bulunan Esat ailesine karşı Mart ayında başlayan gösterilerde şimdiye kadar 2,000 kişi öldü, binlerce kişi tutuklandı, yüzlerce kişi ortadan kayboldu.

Türkiye ve diğer ülkelerin şiddete son vermesi yönündeki çağrılarına kulak asmayan Şam hükümeti tam tersine baskıyı arttırmış durumda.

Beşar Esat, ölümlerden dış kaynaklı silahlı çeteleri ve hayali teröristleri sorumlu tutuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG