Erişilebilirlik

Amerika'da Sessiz Bir Şükran Günü


24 Kasım 2020 - New York City'de Herald Meydanı'ndaki Macy's mağazası
24 Kasım 2020 - New York City'de Herald Meydanı'ndaki Macy's mağazası

Corona virüsü salgınının yeniden artışa geçtiği Amerika’da bu yıl Şükran Günü faaliyetleri de büyük oranda kısıtlandı. Amerikalılar’ın büyük bir çoğunluğunun planladığı gibi Başkan Donald Trump ve seçilmiş başkan Joe Biden da bu yıl Şükran Günü’nü kalabalık buluşmalardan uzak geçirecek.

Demokrat Partili Eski Başkan Yardımcısı ve seçilmiş başkan Biden doğup büyüdüğü Delaware’de küçük sahil kenti Rehoboth‘daki yazlık evlerinde, eşi Jill ile birlikte kızları Ashley Biden ve damatları Howard Krein’i akşam yemeğinde ağırlayacak.

Biden ailesi Şükran Günü’nü daha önceki yıllarda geleneksel olarak Massachusetts kıyılarındaki Nantucket Adası’nda büyük bir aile buluşmasıyla kutluyordu. Biden dün yaptığı Şükran Günü konuşmasında, oğulları Beau’nun vefat ettiği 2015 yılı hariç son 40 yıldır Şükran Günü’nde mutlaka seyahet edip büyük bir aile buluşması yaptıklarının altını çizdi.

Biden konuşmasında oğullarını kaybettikleri yıl Şükran Günü’nde yaşadıkları yas ortamını, “Onsuz ilk Şükran Günü’nü hatırlıyorum, o boş sandalyeyi, o sessizliği. İnsanın nefesini kesiyor. Öyle bir durumda başka birşey düşünmek ve şükran sunmak gerçekten çok zor” sözleriyle ifade etti.

Şükran Günü’nü genellikle Florida’daki Mar-a-Largo tesisinde geçiren Başkan Donald Trump için de bu yıl tüm kutlamalar mümkün olduğunca kısıtlandı. Trump ailesiyle birlikte Washington’da, Beyaz Saray’da olacak.

Trump geçen yıl ise Afganistan’a beklenmedik bir ziyaret düzenleyerek Afgan lider Eşref Gani’yle bir araya gelmiş, bazı ABD askerlerine de Şükran Günü geleneğine uygun olarak akşam yemeğinde hindi sunmuştu.

Trump Şükran Günü mesajında, “Tüm Amerikalılar’ı sahip olduğumuz nimetler için Tanrı’ya dua etmek adına evlerinde ve ibadet yerlerinde buluşmaya davet ediyorum” dedi.

Kendisi de geçen ay Corona virüsüne yakalanan ancak pandemi sürecinde çoğu kez sağlık uzmanlarının uyarılarına rağmen Beyaz Saray’da büyük çaplı buluşma ve toplantılar düzenleyen Trump’ın Şükran Günü’nde temkinli davranması ve halka da bu yönde mesaj vermesi dikkat çekti.

Seyahat eden Amerikalılar’ın sayısı yarıya indi

Ülkede Salı günü 2 binden fazla kişi Corona virüsü enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti. Bu, Mayıs ayından bu yana bir günde kaydedilen virüs kaynaklı en fazla günlük can kaybı olarak kayıtlara geçerken uzmanlar ve yetkililer Amerikalılar’ı Şükran Günü’nde kalabalık buluşmalar ve seyahatten uzak durmaya çağırdı.

Uyarılara rağmen yaklaşık 5 milyon Amerikalı’nın geçen hafta Cuma günü ile bu hafta Salı günü arasında havayollarını kullanarak seyahat ettiği belirtiliyor. Ancak bu, geçen yıl aynı dönemde kayıtlara geçen seyahat yoğunluğunun yüzde 60 altında.

Amerikan Otomobil Birliği yetkilileri de bu yıl geçmiş yıllara oranla çok daha az kişinin seyahat edeceğini öngörüyor.

Etkinliklerin çoğu iptal edildi

Geleneksel olarak ailelerin bir araya gelerek akşam yemeğiyle kutladığı ve kent ve kasabalarda çeşitli etkinliklerin de düzenlendiği Şükran Günü’nde bu yıl halka açık faaliyetlerin büyük bir çoğunluğu iptal edildi ya da kısıtlandı.

New York’ta yaklaşık yarım asırdır sürdürülen, Macy mağazasının düzenlediği Şükran Günü Geçit Töreni bu yıl sadece küçük bir caddede, araçlara bağlanan balon süslemeleriyle kutlandı. Tören daha önceki yıllarda 4 kilometrelik bir rotada, binlerce katılımcıyla düzenleniyordu. Bu yıl bandoların olmaması gibi birçok sınırlamaya sahne olan törenin özellikle çocuklar için en dikkat çeken özelliklerinden biriyse ellerinde çeşit çeşit büyük balonlar taşırak tören alanında yürüyen katılımcılardı.

Diğer taraftan, Ohio State Üniverstesi Wexner Tıp Merkezi’nin anket sonuçlarına göre Amerikalılar’ın yüzde 40’ı Şükran Günü akşamı, sağlık yetkililerinin ‘riskli’ olarak tanımladığı 10’dan fazla kişinin bulunduğu etkinliklere katılmayı planlıyor. Ankete katılanların üçte biri Şükran Günü buluşmasında maske takmayı zorunlu kılmayacaklarını da söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG