Erişilebilirlik

Amerika Sudan’la İlişkilerini Gözden Geçirmeye Hazır


Amerika Sudan’la İlişkilerini Gözden Geçirmeye Hazır
Amerika Sudan’la İlişkilerini Gözden Geçirmeye Hazır

Amerika, Güney Sudan’daki referandumun sonucu onaylanınca Hartum hükümetiyle ilişkileri normalleştirebileceğini açıkladı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı James Steinberg, Hartum’da, Dışişleri Bakanı Ali Karti’yle görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Sudan’ın terörizmi destekleyen ülkeler listesinden de çıkarılabileceğini söyledi.

Geçen ayki referandumda güneydeki halkın yüzde 99’u bağımsızlık için oy kullanmış ve Sudan hükümeti sonucu kabul ettiğini açıklamıştı.

Sudan, aralarında el Kaide’nin de bulunduğu bazı radikal dinci grupları desteklediği için, Amerika tarafından, 1993 yılında, terörizmi destekleyen ülkeler listesine eklenmişti.

Amerika-Sudan ilişkileri Hartum hükümetinin ülkenin batısında Darfur’daki soykırım politikası yüzünden daha da kötüleşmişti. Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir hakkında Darfur’daki olaylarla ilgili olarak tutuklama kararı bulunuyor. El Beşir soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyor.

Güney Sudan’ın Temmuz’da bağımsızlığını ilan etmesi bekleniyor ancak ortak su, petrol ve diğer doğal kaynakların nasıl paylaşılacağı konusu henüz açıklık kazanmadı.

XS
SM
MD
LG