Erişilebilirlik

Amerika İran ile Diyalogda Kararlı


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

Başkan Barack Obama bu ay başında gazetecilerle yaptığı söyleşide Amerikan hükümetinin İran ile diplomatik diyalog kurmadaki kararlılığını ve İran’ın nükleer programı konusunda uluslararası topluluğa hesap vermesinin sağlanmasının önemini tekrarladı. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da New York Times’a verdiği demeçte Amerika’nın İran‘ın nükleer programı konusunda diyaloğu sürdürme ve görüşayrılıklarını çokyanlı girişimlerle diplomatik yollardan çözmede kararlı olduğunu belirtti.

Bakan Clinton” İşin özü, başarılı diyalog yolunun anahtarını İran hükümeti elinde tutuyor. Halen üstlendikleri yükümlülükleri yerine getirmeye hazır olduklarını gösteren adımlar atarlarsa karşılıksız bırakmayacağız”dedi. Ancak Clinton” İranlılara fazla seçenek bırakmamakta ve onları politikalarını değiştirmezlerse bunun getireceği sonuçları hissettirecek noktaya getirmede kararlıyız”şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Clinton Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Atom Enerji Dairesinin İran’a nükleer silahsızlanma yükümlülüklerini nasıl yerine getireceği konusunda açık bir yol sunduklarını söyledi. Clinton”İranlı liderler ne yapmaları gerektiğini biliyor. Nükleer programlarının amacının ne olduğu konusunda uluslararası topluluğa söz ve eylemleriyle güvence vermek zorundalar”dedi.

Dışişleri Bakanı Clinton, İranlı liderlerin önlerinde nükleer silah edinmeye çalışmadıklarını gösterecek bir yol bulunduğunu belirtti. Clinton” Uluslararası topluluğun kendilerinden ne istediğini biliyorlar. Biz de hem diplomatik hem de yaptırımlar aracılığıyla çok güçlü bir baskı yolu izleyebileceğimizi kanıtlamış bulunuyoruz”dedi.

XS
SM
MD
LG