Erişilebilirlik

Amerika Pasifik'e Füzesavar Sistemi Yerleştiriyor


Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel
Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel
Amerika, önümüzdeki haftalarda Büyük Okyanus’ta Kuzey Kore’ye karşı gelişmiş füzesavar sistemi yerleştirme kararı aldığını açıkladı. Karar, Kuzey Kore’den gelebilecek herhangi bir füze tehdidine karşı yürürlüğe konuyor.

Pentagon sözcüsü, füzesavar sisteminin Amerika’ya ait Guam adasında konuşlandırılacağını bildirdi. Ada, Kore yarımadasından 3 bin kilometre uzakta yer alıyor. Sistemin ne zaman faaliyete geçirileceği açıklanmadı.

Bu açıklamadan hemen önce konuşan Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, Kuzey Kore’nin son söylemleri ve hareketlerinin hem Amerika’ya, hem de Asyalı müttefiklere karşı “gerçek ve açık bir tehdit” oluşturduğunu söyledi.

Kuzey Kore, Güney Kore’yle birlikte işlettiği Kaesong ortak sanayi tesisini giriş-çıkışa kapatma kararı aldı.

İki ülke arasındaki askersiz bölgenin kuzeyinde yer alan 300 bin nüfuslu Kaesong kenti, 50 bin Kuzey Koreli, yüzlerce Güney Koreli ve 120 fabrikadan oluşan büyük bir sanayi tesisine ev sahipliği yapıyor. Güney Kore tesiste çalışanlar için her yıl 80 milyon dolar maaş ödüyor. Bu açıdan Kaesong tesisi, Kuzey Kore için de büyük bir gelir ve döviz kaynağı oluşturuyor.

Kuzey Kore, son yaşanan gerginliğin sonucu olarak aldığı kapatma kararının ardından, halen tesiste bulunan Güney Korelileri geri göndereceğini açıkladı.
Güney Kore, halen tesiste kalan kendi vatandaşlarının durumundan rahatsız.
Seul hükümeti, Kuzey’in kapatma kararının uzaması durumunda mahsur vatandaşlarının malzeme ve gıda tedarikinden yoksun kalacağını bildiriyor.

Güney Koreli yetkililer, yalnızca işçilerin hayatlarının tehlikeye girmesi durumunda askeri seçeneğe başvuracaklarını belirtiyor.

Kuzey Kore bir gün önce de eski bir nükleer tesisini yeniden faaliyette geçireceğini açıkladı. Yongbyong tesisi, Kuzey Kore’nin nükleer silahlarına plütonyum yakıtı üretiyordu.

Bu kararın ardından Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Kuzey Kore’yi tehlikeli ve sorumsuz adımlar atmakla suçladı, Amerika’nın kendisini olduğu kadar müttefiki Güney Kore’yi de koruyacağı uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da, durumun aşırıya kaçtığına dikkati çekti ve Kuzey Kore’yi uluslararası toplumla çatışmaması yönüne uyardı. Ban sorunun görüşmelerle çözülmesi çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG