Erişilebilirlik

Amerika Paris İklim Anlaşması’ndan Çekildi


Başkan Donald Trump Amerika'nın Paris İklim Anlaşması’ndan çekildiğini açıkladı. Donald Trump’ın bu yönde karar alması uzun süredir bekleniyordu. Başkan Trump bu konudaki kararını Beyaz Saray’ın Gül Bahçesi olarak bilinen bölümünde açıkladı.

Bu kararla Amerika, anlaşmaya imza atmayan Suriye ve Nikaragua gibi ülkelerle aynı sınıfa girdi.

Trump, bununla birlikte “Amerika Paris Anlaşması'na yeniden dahil olmak ya da Amerika’ya karşı daha adil şartlar içeren bir anlaşmayla ilgili görüşmelere başlayacaktır” dedi.

Trump'a tepkiler

Başkan Trump'ın açıklamasının ardından Almanya, Fransa ve İtalya liderleri ortak bir bildiri yayınlayarak Paris İklim Anlaşması'nın yeniden müzakere edilmesinin mümkün olmadığını duyurdular. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni imzalı metinde Amerika'nın Paris Anlaşması'ndan çekilmesinden duyulan üzüntü not edilirken anlaşmanın bir kez daha Dünya için öneminden bahsedildi.

Birleşmiş Milletler de Amerika'nın anlaşmadan çekilme kararını küresel çabalar için büyük bir hayal kırıklığı olarak nitelendirdi.

Obama da karara tepki gösterdi

Eski Başkan Barack Obama da bir açıklama yaptı ve “Amerikan eyaletleri,şehirleri ve şirketlerinin gezegenimizi korumak adına ayağa kalkacak daha fazla çalışacak ve bu konuda liderlik edeceklerine eminim” dedi.

Öte yandan dün çok sayıda haber ajansı Trump’ın 195 ülkenin imzaladığı küresel anlaşmadan çekilme kararı aldığını yazmıştı. Bu yönde bir adım, önceki başkan Barack Obama dönemi politikalarından büyük bir dönüş anlamına geliyor. Karar, Cumhuriyetçi tabanı memnun etse de çevrecilerden ve Amerika’nın müttefiklerinden tepki görmesi bekleniyor.

Amerika’daki en büyük kentlerin belediye başkanları, Trump’ın kararı ne olursa olsun anlaşmaya bağlı kalmaya devam edeceklerini açıkladı.

Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti Twitter’da, “Eğer Beyaz Saray Paris İklim Anlaşması’ndan çekilirse, biz onu Los Angeles’ta onaylayacağız” diye yazdı.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da yine Twitter üzerinden, “Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. New York’un Paris Anlaşması'na bağlılığının devam etmesi yönünde bir kararname imzalamayı planlıyorum” şeklinde mesaj paylaştı.

Çevreciler de beklendiği gibi oldukça öfkeli, kararın kendi çıkarlarının aleyhinde olacağını tahmin ediyorlar.

Sierra Club Başkanı Michael Brune Amerika’nın Sesi’ne e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Donald Trump tarihi bir hata yaptı. Torunlarımız geriye dönüp baktıklarında bir dünya liderinin gerçeklikten ve etikten nasıl bu kadar uzak olabileceğinden dehşete düşecekler” değerlendirmesinde bulundu.

League of Conservation Voters da benzer açıklamasında, “Bu son derece sorumsuz kararla Başkan Trump sadece Amerikan toplumunun sağlığı ve emniyetini tehlikeye atmakla kalmıyor, aynı zamanda Amerika’nın birçok konuda küresel liderlik yapma konumuna da zarar veriyor” ifadesini kullandı.

Space X’in kurucusu milyarder girişimci Elon Musk da kararın açıklanmasının ardından Beyaz Saray’daki üç bilim danışma kurulundan istifa ettiğini açıkladı. Musk, "küresel ısınma gerçek" dedi.

Trump, kararını açıklamadan önce Birleşmiş Milletler’in resmi Twitter hesabından da, “İklim değişikliği inkar edilemez bir gerçek. İklim konusunda eyleme geçilmesi durdurulamaz. İklim çözümleri eşi görülmeyen fırsatlar sağlıyor” mesajı paylaşıldı.

Fransa’nın Washington Büyükelçisi Gerard Araud da Twitter’dan, “büyük Amerikan şirketlerinin Paris Anlaşması'na desteğini açıkladığına” dikkati çekti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de Başkan Donald Trump’ın anlaşmanın şartlarını “ayrıntılı şekilde anlamadığını” savundu. Juncker, Avrupalı liderlerin geçen hafta kıtayı ziyaret eden Trump’a küresel anlaşmadan çekilme sürecini “net ve basit cümlelerle” anlatmaya çalıştığını kaydetti.

Trump’la geçen hafta görüşen liderlerden biri olan Juncker, yeni uluslararası anlaşmalardan çekilmenin bir kaç yıl sürdüğüne işaret ederek, “’Ben Trump’ım, ben Amerikalı’yım, önce Amerika ve ben anlaşmadan çıkıyorum’ söylemlerinin olmayacağını anlatmaya çalıştık” diye konuştu.

Aralarında Apple, Google ve Exxon Mobil gibi dev şirketlerin bulunduğu Amerikalı birçok firma da gazetelere ilan vererek Başkan Donald Trump’a Paris Anlaşması’na bağlı kalması çağrısında bulundu.

Amerika, dünyada Çin’in ardından atmosfere kirletici emisyonlar yayan ikinci büyük ülke konumunda. Anlaşma uyarınca Amerika 2025 yılına karbon emisyonlarını %25-28 azaltmayı taahhüt etmişti.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG