Erişilebilirlik

Amerika'da Nüfus İş İmkanlarının Fazla Olduğu Bölgelere Kayıyor


Amerika'da Nüfus İş İmkanlarının Fazla Olduğu Bölgelere Kayıyor
Amerika'da Nüfus İş İmkanlarının Fazla Olduğu Bölgelere Kayıyor

Amerika’da son nüfus sayımının sonuçlarına göre hayat pahalılığının daha az, iş imkanlarınınsa daha çok olduğu güney ve batı eyaletlerine göç artıyor. Bu eyaletler ayrıca Latin kökenli göçmenlere de daha cazip geliyor.

Amerika’da nüfus sayımı her on yılda bir yapılıyor. 2010’da yapılan sayıma göre, nüfus artışında Büyük Buhran’dan beri en yavaş büyüme oranı kaydedildi. Yine de 9,7’lik nüfus artışı, diğer zengin ülkelere göre yüksek. Japonya ve Almanya’da nüfusun ya azaldığı ya da değişmediği görülüyor.

Nüfus Dairesi Başkanı Robert Groves’a göre, nüfus artışının yüzde 40’ının nedeni göçler: ”Tarihimizde ilk kez son on yıl içinde batı bölgesinin ortabatıdan daha kalabalık olduğunu görüyoruz.”

Nüfus güney ve batı eyaletlerine kayıyor. Bu, 18 eyaletin 2012 seçimlerinde Temsilciler Meclisi’nde sandalye kazanması ya da kaybetmesi anlamına gelecek. Nüfusu artan eyaletlerin çoğu Cumhuriyetçi Parti’ye destek veriyor.

Brookings Enstitüsü’nden demograf Audrey Singer’a göre bu, bu eyaletlerin Cumhuriyetçi olarak kalacağı anlamına gelmiyor: ”Nüfustaki değişimi Cumhuriyetçi Parti için bir zafer olarak değerlendirmek yanlış. Latin kökenliler Demokrat Parti’ye oy verme eğilimi gösterir. Batı eyaletlerindeki nüfus artışı Latin nüfusun artışına bağlı. Latin kökenliler, Amerika’nın nüfusu en hızlı büyüyen etnik grubu.”

Singer’a göre, hangi partinin Kongre’de daha fazla sandalye elde edeceğini tahmin etmek zor, ancak kazançlı çıkan partinin Amerikan iç ve dış siyasetinde daha çok sesini duyuracağı kesin.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG