Erişilebilirlik

Amerika’nın Üçüncü Büyük Bankasına 185 Milyon Dolarlık Ceza


California’da federal yetkililer Wells Fargo Bankası’na 185 milyon dolar ceza kesti. Cezanın nedeni banka çalışanlarının satış rakamlarını karşılamak için yasa dışı olarak müşterileri adına milyonlarca yetkisiz hesap açması.

Merkezi San Francisco’da bulunan banka Müşteri Mali Koruma Bürosu’na 100 milyon dolar, Para Kontrol Ofisi’ne 35 milyon dolar ve 50 milyon dolar da Los Angeles kentine verecek. Banka ayrıca zarar gören müşterilere de ödeme yapacak.

Bunun Los Angeles kentinde verilen en yüksek ceza olduğu belirtiliyor.

CFPB, Wells Fargo’nun müşterilerinden habersiz 2 milyondan fazla banka ve kredi kartı hesabı açmış olabileceğini belirtiyor. Müşterilerin hesabındaki paralar yetki olmadan yeni hesaplara aktarıldı. Müşterilere söylenmeden yeni kartlar basıldı ve aktif hale getirildi.

Bazı durumlarda Wells Fargo çalışanları sahte elektronik posta adresleri oluşturarak online banka hizmetleri için imzaladı.

CFPB direktörü Richard Cordray, Wells Fargo’nun çalışanlarını böyle bir olaya teşvik etmek için program yarattığı görüşünde. Cordray, programı dikkatlice izlediklerini düşünmüyor.

CFPB, söz konusu durumun bankanın binlerce çalışanı arasında yaygın olduğunu da belirtiyor.

Los Angeles Bölge Savcısı Mike Feuer, Wells Fargo’nun davranışının şok edici ve güven sarsıcı olduğunu söyledi. Feuer, “müşteriler bankalarına güvenebilmeli” dedi.

Wells Fargo’nu satış taktikleri ilk Los Angeles Times gazetesinin araştırmasında 2013’te ortaya çıktı. Haber Wells Fargo’ya bölge savcısının dava açmasına kadar uzandı.

Los Angeles Bölge Savcısı’nın verilerine göre olayla ilgili 5 bin 300 Wells Fargo çalışan işten çıkartıldı.

Bir açıklama yayınlayan Wells Fargo, olayla ilgili sorumluluğunu kabul etti. Wells Fargo, yetkisiz açılan hesaplar için 2,6 milyon dolar ödendiğini kaydetti.

Soruşturmaya rağmen, Wells Fargo’nun çalışanları için hala yüksek satış hedefleri bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG