Erişilebilirlik

Amerika’nın Türkiye’den Talepleri Netleşiyor


Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, Türkiye’den beklentilerini İncirlik Hava Üssü’nün IŞİD’e yönelik hava saldırılarına açılması ve ılımlı Suriye muhalefetine eğitim ve teçhizat verilmesi konusunda anlaşılması olarak sıraladı

Güney Amerika ülkelerine çıktığı ziyaret sırasında konuşan Hagel bu konunun bu hafta Ankara’da Amerikan heyetinin Türk yetkililerle görüşmesi sırasında açıldığını bildirdi. ABD Savunma Bakanı da Türk yetkililerin ısrar ettiği tampon bölge konusunun şu anda ciddi bir şekilde düşünülmediğinin altını çizdi, ancak bu konuda tartışmalara açık olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin “askeri kapasitesinin” IŞİD’e karşı savaşta önemli değere sahip olduğunu vurgulayan Hagel, Suriye sınırına yakın olan İncirlik üssünün kullanıma açılmasını istedi.

Amerikalı liderler IŞİD’le mücadele stratejisine Türkiye’nin daha fazla katkı yapmasını bekliyor. Amerika, IŞİD’in Türkiye sınırında saldırılarını yoğunlaştırdığı Suriye’deki Kürt kenti Kobani’nin düşmesini önlemek amacıyla bombardımanını yoğunlaştırdı. Washington Türkiye’nin kara birlikleri sağlaması konusunda fazla ısrar etmiyor, çünkü Türk birliklerinin yalnızca IŞİD değil, bölgedeki PKK ve PYD’ye bağlı militanlarla da çatışmaya girmesinden kaygı duyuyor.

Öte yandan Başkan Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele için kurduğu uluslararası koalisyonu koordine etmekle görevlendirdiği özel temsilci John Allen ve yardımcısı Büyükelçi Brett McGurk, Ankara’daki temaslarının ikinci gününde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldi.

Allen ve McGurk’ün Temasları

Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada görüşmelerin “yapıcı ve detaylı” geçtiği bildirildi. Amerikan heyeti ve Türk yetkililerin IŞİD’e karşı askeri alandaki çabaları genişletmeye yönelik bir takım tedbirleri ele aldığı belirtilen açıklamada, Amerikalı bir askeri planlama ekibinin gelecek hafta başında Ankara’ya gideceği ve Türk askeri yetkililerle görüşmeleri sürdüreceği bildirildi. Açıklamada “her iki taraf da IŞİD'le mücadeleye ilişkin dinamik ve derinleşen ikili istişare sürecimizi; askeri destek, yabancı savaşçılarla mücadele, finansmanın engellenmesi, insani yardım ve IŞİD’in mesajları ile retoriğinin gayri meşru hale getirilmesi konularını da kapsayan bir dizi çok yönlü girişim aracılığıyla sürdüreceğimize dair mutabakata varmışlardır. General Allen ve Özel Temsilci Yardımcısı McGurk; Irak ve Suriye'deki IŞİD krizi nedeniyle Türkiye'nin yaptığı fedakarlığı takdir ettiklerini de belirterek, NATO müttefikleri olan Türkiye ve ABD arasındaki tarihi ve sağlam ortaklığı vurgulamışlardır” denildi.

Dün olağan basın brifinginde konuşan Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki de, Türkiye’den beklentileriyle ilgili olarak, Başkan Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele stratejisi çerçevesinde ortaya koyduğu beş aşamalık plana dikkati çekmiş, Türkiye’den daha kapsamlı askeri rol oynamasını, terör finansmanının önüne geçmesini, yabancı savaşçıların terör örgütlerine katılmasını önlemesini, insani yardımlara devam etmesini, IŞİD’in aşırı görüşlerini meşrulaştırma çabalarını önlemesini beklediklerini söylemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG