Erişilebilirlik

Amerika'nın Sesi Muhabiri Arakanlı Müslümanlar İçin Kongre'de İfade Verdi


Amerika'nın Sesi Muhabiri Arakanlı Müslümanlar İçin Kongre'de İfade Verdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Greta Van Susteren, Haziran'daki muson mevsiminden hemen sonra Bangladeş'in Cox's Bazar kentinde Arakanlı Müslümanlar'ın yaşadığı mülteci kamplarına gitti. Van Susteren, tanık olduklarını anlatırken, barınakların çamur kaymaları sonucu sürüklendiğini, kulübe duvarlarının çöktüğünü, en temel hijyen kurallarının bile uygulanmadığını söyledi. Bu koşullara rağmen, yaklaşık 800 bin Arakanlı Müslüman, gidecek başka yerleri olmadığı için bu kamplarda yaşamaya devam ediyor.

Amerika'nın Sesi'nden Greta Van Susteren, ”Bu insanlar unutuldu, bu insanlar vatansız, evsiz ve isimsizler” diye konuştu.

Van Susteren, Amerikan hükümetini, Arakan halkı için uzun vadeli ve barışçı bir çözüm bulmaya şu sözlerle çağırdı. ”Bu kamplarda uzun süre yaşarlarsa, ekonomik fırsatlardan mahrum kalacak, insan kaçakçılığı, istismar ve şiddetin hedefi olacaklar.”

Myanmar'dan 2017'de kaçan Arakanlı Müslümanlar Bangladeş'e daha önce 2016'daki şiddet eylemlerinden sonra giden binlerce Arakanlı'ya katıldı. İki yeni rapora göre Myanmar hükümetinin Arakan eyaletindeki Müslümanlar'a yönelik şiddeti, etnik temizlik tanımlamasına uyuyor.

Myanmar hükümetiyse Arakan'daki askeri müdahalenin bölgedeki köktendincileri yok etmek açısından gerekli olduğunu savunuyor ve şiddet uygulandığı iddiasını reddediyor. Ancak Birleşmiş Millerler raporu, askerlerin köyleri yaktığına ilişkin yeterince kanıt olduğunu gösteriyor.

Stephen Pomper, Amerikan yönetimini bu suçların sorumlularını bulmaya çağırdı.

”Kongre, Arakanlı mültecileri kamplarda ziyaret edecek bir heyet göndererek destek mesajı ve Amerika'nın insani yardım ve kalkınma yardımı yapacağı garantisi verebilir. Sorumluların hesap vermesini sağlayacak çabalara mali destek sağlayabilir.”

Amerika, Arakanlı mültecilere 185 milyon dolarlık ek yardım yapacağını açıkladı. Cumhuriyetçi Kongre üyesi Ed Royce, Trump Yönetimi'nin Myanmar'ın Arakan eyaletindeki vahşete karşı çıkma girişimini memnunlukla karşıladı. Ancak Demokrat Eliot Engel, insanlık suçları, soykırım ve savaş suçlarını yargılamakla görevli Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yetkisini tanımayan yönetimi eleştirdi.

XS
SM
MD
LG