Erişilebilirlik

Amerika, Mübarek’i Görevinden Ayrılmaya Çağırdı


Amerika, Mübarek’i Görevinden Ayrılmaya Çağırdı
Amerika, Mübarek’i Görevinden Ayrılmaya Çağırdı

Obama yönetimi Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’ten görevini derhal geçici hükümete devretmesini istedi.

Başkan, Washington’da bulunan Kanada Başbakanı Stephen Harper’la görüştükten sonra yaptığı ortak basın toplantısında Mısır’daki gelişmelere de değindi.

Kahire’de dünkü şiddet olaylarını eleştiren Başkan, Mısır’ın geleceğinin Mısırlılar tarafından belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, daha önce, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in hükümet dışındaki gruplarla diyalog kurması için somut adımlar atması gerektiğini belirtmişti.

Sözcü Amerikan istihbarat dairelerinin Mısır’daki gelişmeleri öngöremediği yolundaki eleştirileri reddetti Başkan’ın gelişmelerden anında haberden edildiğini ileri sürdü.

Amerika, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman’ın, ordunun da desteğiyle, geçici bir hükümet kurmasını istiyor. Ülkesinden asla ayrılmayacağını söyleyen Mübarek’e de, Sina Yarımadası’nda, Kızıl Deniz kıyısındaki Şarm el Şeyh’e taşınmasının önerildiği öğrenildi.

Amerikan planı, geçici hükümette, yasak Müslüman Kardeşler örgütü dâhil, tüm muhalefet gruplarının temsil edilmesini ve Eylül’e kadar seçimlere gidilmesini öngörüyor.

Bu arada Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, her yıl Mısır’a yapılan 1,3 milyar dolarlık Amerikan yardımının kesilmemesini istedi. Amiral Mullen, televizyona verdiği demeçte, Mısırlı komutanların ordunun göstericilere ateş açmayacağı yolunda kendisine güvence verdiklerini de söyledi.

Aralarında tanınmış senatörlerin de bulunduğu bazı Bazı Kongre üyeleri Kahire’de rejim değişikliği oluncaya kadar Mısır’a yardımın kesilmesini istiyor.

Amerika, gerek İsrail’le barış içinde olması, gerekse şeriatçı gruplara karşı çıkmasından dolayı 30 yıldır Mübarek rejimini destekliyordu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG