Erişilebilirlik

Amerika Mısır’a Yardımı Askıya Aldı


Amerika’nın yüzlerce milyon dolarlık askeri ve nakit yardımı askıya alma kararı Mısır’da tepki gördü

Amerika Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada Mısır’ın kapsayıcı, demokratik yollardan seçilmiş sivil hükümet tarafından temsil edilene kadar Mısır ordusuna yapılan yardımların büyük bir kısmı geçici bir süre askıya alındığını belirtiliyor.

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bedir Abdellati, kararı “yanlış” olarak niteledi ve ülkesinin gelecek yıl yapılması planlanan seçimleri de içeren siyasi yol haritasını ortaya koymakta kararlı olduğunu söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Mısır’a tam olarak hangi yardımların askıya alınacağı belirtilmedi ancak yetkililerin daha önce yaptığı açıklamalarda, Apaçi helikopterleri, gemi savunma füzeleri ve tank parçalarının teslimatının durdurulacağı belirtilmişti.

Açıklamada Amerika’nın Mısır’a sağlık ve eğitim yardımı ile ülke sınır güvenliğini sağlamaya yönelik yardımlarının kesintiye uğramayacağı da vurgulanıyor.

Başkan Barack Obama geçen ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Mısır geçici hükümetinin kapsayıcı bir demokrasi yolunda tutarsız kararlar aldığını ve gelecekteki yardımların da Mısır'ın demokratikleşme yönünde atacağı adımlara bağlı olduğunu söylemişti.

Amerika hali hazırda Mısır’la ortak askeri tatbikatları iptal ederek, bazı savaş uçaklarının teslimini askıya almış bulunuyor.

Avrupa Birliği Ağustos ayında şiddet olaylarında kullanıldığı gerekçesiyle Mısır'a silah satışını durdurmuştu.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG