Erişilebilirlik

Amerika Mısır’a Yardımı Kesmek İstemiyor


Amerika Mısır’a Yardımı Kesmek İstemiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
Linki indirmek için
Amerika Mısır’daki şiddet olaylarını kınadı ve ordudan itidalli davranmasını, Mısır halkından da aralarındaki bölünmeleri gidermek için birlik olmalarını istedi. Amerika’nın Sesi Beyaz Saray muhabiri Dan Robinson’ın bildirdiğine göre, Başkan Obama, son olayların Amerika’nın Mısır’a yaptığı yardımı nasıl etkileyeceğini değerlendirmeye devam ediyor.

Mısır’da Muhammet Mursi’nin görevden alınmasından sonra başlayan siyasi karışıklık ve şiddet olayları henüz yatışmadı.

Pazartesi günü Mursi’nin islamcı destekçileri asker ve polisle çatıştı. En az 51 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Buarada hem Mursi taraftarları hem de aleyhtarları Başkan Obama’ya ve Amerika’ya karşı öfkeli. Başkan Obama olaylar üzerine Amerika’nın hiçbir tarafı desteklemediğini ve demokrasiye dönülmesini istediğini söylemekle yetindi.

Başkan Obama ve Amerikan Kongresi Amerika’nın Mısır’a yaptığı yaklaşık 1,5 milyar dolarlık askeri yardımı kesip kesmeme konusunda kritik bir karar vermek zorunda.

Amerikan yasaları, demokratik seçimle göreve gelmiş bir hükümetin darbeyle devrilmesi durumunda yardımın kesilmesini öngörüyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Pazartesi günü bu konuya değindi: “Mısır’a yardım programlarımızda hemen bir değişikliğe gitmek Amerika’nın çıkarlarına uymayacaktır. Sadece ben değil, bütün yönetim, bu görüşte. Yasalar karşısındaki yükümlülüklerimizi gözden geçiriyoruz, yardım paketiyle ilgili olarak neler yapılabileceği konusunda Kongre’yle danışmalarda bulunacağız.”

Sözcü Carney, Amerika’nın Mısır’da artan şiddetten kaygı duyduğunu ve Mısırlı yetkililerle temas halinde olduğunu da söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de Amerika’nın Mısırlılar’a mesaj gönderdiğini söyledi. Bu mesaj daha çok Mursi’nin partisi Müslüman Kardeşler’e yönelik: “Demokratik süreç sadece oy kullanmaktan ibaret değildir. Buna ek olarak kişilerin nasıl davrandığı ve nasıl yönettiği gibi faktörler de vardır. Mısır’daki durum, milyonlarca kişinin görüş belirttiği bir durumdur.”

Washington Yakın Doğu politikaları Enstitüsü uzmanı Eric Trager’a göre, Amerika’nın Mısır üzerindeki nüfuzu sınırlı: “Müslüman Kardeşler, Mursi’nin cumhurbaşkanlığına geri dönmesini içermeyen hiçbir senaryoyu kabul etmeyecektir. Buna karşılık ordu da Mursi’yi görevden aldıktan sonra Müslüman Kardeşler’in üstüne tam olarak gitmekten başka çaresi olmadığını biliyor. İki taraf da son derece kararlı ve bir orta yol bulmaları imkansız görünüyor. Bu yüzden Amerika’nın iki taraf üzerinde de nüfuz kullanması son derece zor görünüyor.”

Trager’a göre, Obama yönetimi, iç karışıklığın uzamasından ve bölgeyi etkilemesinden kaygı duyuyor: “Amerika güçlü bir rol üstlenmediği sürece Mısır’da istikrar daha da bozulacaktır. Mısır, Amerika’nın güçlü bir müttefiki ve en kalabalık Arap ülkesi. Bu yüzden Amerika’nın en kısa zamanda ülkede düzenin sağlanmasına katkıda bulunması gerekir.”

Amerikan Yönetimi Mısır’da intikam ve şiddetin yerine uzlaşmanın temel alınacağı bir geçiş dönemini desteklediğini bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG