Erişilebilirlik

Amerika Libya Politikasına Açıklama Getirecek


Romanians perform fire stunts during an event to mark Earth Day in Bucharest, Romania, Saturday, March 31, 2012.(AP Photo/Vadim Ghirda)
Romanians perform fire stunts during an event to mark Earth Day in Bucharest, Romania, Saturday, March 31, 2012.(AP Photo/Vadim Ghirda)

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, dün Beyaz Saray’a gönderdiği mektupta, Başkan Barack Obama’yı, askeri operasyon için Kongre'den gerekli onayı almamakla suçluyor.

Muhalefet partisine göre, Amerika’nın NATO’nun Libya operasyonuna katkısı yasal zeminden yoksun.

Beyaz Saray ise askeri katkının 1973 Savaş Yetkisi Yasası çerçevesinde yapıldığını ve yasalara aykırı olmadığını savunuyor.

1973 Yasası, Başkanların yapılan askeri operasyonlar hakkında Kongre’ye 48 saat içinde bilgi vermesini ve 60 günden fazla sürecek operasyonlar için Kongre’den izin almalarını ve ek 30 gün içinde askerleri geri çekmelerini öngörüyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner, 90 günlük süre Cumartesi günü dolmadan Beyaz Saray’dan açıklama talep etti.

Başkanların savaş yetkisinin sınır ve kapsamı, Beyaz Saray’da hangi parti olursa olsun, yönetim ile Kongre arasında sürekli sürtüşmeye yol açan bir konu.

Libya’da uçuş yasağı ve sivillerin korunması operasyonunun komutası NATO’da olmakla birlikte, istihbarat ve savaş uçaklarına havada yakıt verilmesinden destek rolü üstlenen Amerika sorumlu.

XS
SM
MD
LG