Erişilebilirlik

“Kuzey Kore’nin ABD’yi Vurmasına Aylar Kalmış Olabilir”


Amerikalı iki üst düzey yetkiliye göre, Kuzey Kore’nin nükleer bir füze ile Amerika’ya saldırmasına belki de sadece aylar var.

CIA Direktörü Mike Pompeo, Washington’daki forumda Kuzey Kore’nin artan tehdidi ve Doğu Asya’da nükleer silahlanma yarışı başlatması olasılığı karşısında derin kaygı duyduğunu aktardı.

Pompeo, Pyonyang’ın Amerika’yı vurabilecek füze teknolojisine sahip olup olmadığı sorulduğunda “Bu hedeflerini gerçekleştirmek üzerelermiş gibi davranmalıyız” dedi.

Kuzey Kore’nin bu konuda çok ileri olduğunu söyleyen Pompeo, Amerika’nın şimdi “son adımı nasıl önleriz” diye düşünme noktasında olduğunu söyledi.

McMaster: “Zamanımız daralıyor”

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster da Washington’un mevzuyu askeri güç kullanmadan çözmek için uğraştığını belirtti.

“Zamanımız dolmadı, ama daralıyor” diye konuşan McMaster, “Kabullenmek ve caydırmak kabul edilemez” dedi.

Pompeo ve McMaster’ın yorumları, geçen ay Pyonyang’ın yaptığı nükleer deneme nedeniyle iki ülke arasındaki gerilimin sürekli tırmanmasının ardından geldi.

Ancak Kuzey Kore’nin Amerika’yı hedef almasına sadece aylar olduğu uyarısına rağmen Pompeo, bu nükleer tehdidin ne kadar güçlü olduğu ve Pyonyang’ın nükleer hedeflere çok sayıda nükleer savaş başlığı gönderip gönderemeyeceği konusunda hala soru işaretleri olduğunu söylüyor.

“Her zaman risk vardır. İstihbarat kusursuz değildir” diyen Pompeo, Pyonyang’ın Tahran’dan destek alıyor olabileceği konusunda kanıtlar olduğunu da dile getirdi.

Pompeo, her nükleer denemenin silahlanma yarışını daha olası hale getirdiğinin de altını çizdi.

Pompeo’ya göre Kuzey Kore kapasitesini mükemmel hale getirirken, bölgedeki diğer ülkeler de bu kapasiteye ihtiyaç duyabileceklerini düşünebilirler.

Putin’den askeri müdahale uyarısı

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de Perşembe günü yaptığı açıklamada Kuzey Kore nükleer tehdidini ortadan kaldırmak için askeri güç kullanılmaması konusunda uyarıda bulundu ve bunun işe yaramayacağını söyledi.

Putin, “Önleyici bir saldırıdan söz ediliyor, karşılıklı tehditler duyuyoruz, bu son derece tehlikeli” diye konuştu.

Kuzey Koreli yetkililer Amerika’yı provokasyonlara karşı defalarca uyarmıştı.

Son olarak Pyonyang’ın BM temsilci vekili Kim In Ryong, Pazartesi günü her an savaş çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Diğer Kuzey Koreli yetkililer ise nükleer hava taşıyıcı USS Ronald Reagan gemisinin Kore Yarımadası’nın doğusunda tatbikat yapmasının savaş hazırlığı olduğunu söyleyerek Amerika’yı suçluyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG