Erişilebilirlik

Missouri Senatosu da Kürtaj Yasağını Onayladı


Kürtaj yasağını destekleyen Missouri Valisi Mike Parson
Kürtaj yasağını destekleyen Missouri Valisi Mike Parson

Amerika’da tartışmalara yol açan kürtaj karşıtı yasaların yürürlüğe koyulması için harekete geçen eyaletlere Missouri de eklendi. Muhafazakar Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Missouri Senatosu’nda oylamaya sunulan yasa tasarısı 10’a karşı 24 oyla onaylandı.

Missouri Senatosu’nda Perşembe günü onaylanan düzenleme uyarınca, kürtaj hamileliğin 8’inci haftasından sonra tıbbi gerekçeler haricinde uygulanamayacak. Tecavüz ve ensest durumlarının da istisnai olarak kabul edilmediği yasa tasarısının resmi olarak yürürlüğe girmesi için Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Missouri Temsilciler Meclisi’nde ve ardından vali tarafından onaylanması gerekiyor. Cumhuriyetçi Vali Mike Parson daha önce yaptığı açıklamada tasarıyı desteklediğini söylemişti.

7 eyalette kürtaj karşıtı yasalar onaylandı

Amerika genelinde Cumhuriyetçi eyalet yetkililerinin öncülüğünde başlatılan kürtaj kısıtlama ve yasakları, 2019 yılı içinde Utah, Arkansas, Kentucky, Mississippi, Ohio, Georgia ve son olarak da Alabama’da yürürlüğe girdi.

Utah ve Arkansas’ta bu yıl getirilen kısıtlamalar çerçevesinde 18’inci hafta itibariyle kürtaja izin verilmiyor. Kısıtlamaların daha da arttırıldığı Kentucky, Mississippi, Ohio ve Georgia eyaletlerindeyse kalp atışının belirlenmesinin ardından, yani çoğunlukla hamileliğin 6’ıncı haftası itibariyle kürtaj yasak.

Bu eyaletlerde tıbbi sorunlar, tecavüz ve ensest durumlarında kürtaj yasağı uygulanmıyor ancak bu hafta Alabama’da yürürlüğe giren yasaya göre tıbbi sorunlar haricinde ensest ve tecavüz de dahil hiçbir durumda kürtaja izin yok. Yasağa uymayan sağlık yetkilileriyse 99 yıla kadar hapis cezası alabilecek.

Kürtaja karşı çıkan Cumhuriyetçi yetkililer, ülkede kürtaj hakkını koruma altına alan, 1973 yılında yürürlüğe giren yasayı fesh etme çabasında olduklarını belirtiyor.

Amerika’da şu ana kadar uygulanan kürtaj kısıtlamalarının en katısını bu hafta onaylayan Alabama Valisi Key Ivey konuyla ilgili açıklamasında, “Bu yasayı destekleyen birçok kişiye göre bu, Alabamalılar’ın her hayatın değerli ve Tanrı’dan bir armağan olduğu inancını destekleyen çok güçlü bir adım” ifadelerini kullandı.

Demokratlar tepkili

Kürtaj hakkını savunan uzman ve yetkililerse ivme kazanan kürtaj karşıtı hareket karşısında endişeli. Amerika Planlı Ebeveynlik Federasyonu Başkanı Leana Wen, yasaya karşı eyalet bazında yasal işlem başlatacaklarını açıkladı.

Demokrat Senatör ve başkan aday adayı Kirsten Gillibrand de Çarşamba günü CNN’le yaptıpı röportajda Cumhuriyetçiler’in girişimini eleştirdi. Gillibrand, “Hiç şüpheniz olmasın ki bu Cumhuriyetçi Parti’nin, kürtaj hakkını koruyan Roe v. Wade yasasını geri çevirmek ve kadınların medeni ve üreme haklarını ellerinden almak için bir planıdır” dedi.

2020 başkanlık seçimleri aday adaylarından Demokrat Parti üyesi, eski Başkan Yardımcısı Joe Biden da kürtaj ve seçim hakkını koruma altına alan Roe v. Wade yasasının yürürlükten kalkmaması gerektiğini savundu ve “Karar, kürtajla ilgili seçim kararı kadınla doktoru arasında kalmalı” şeklinde konuştu.

Pew Araştırma Merkezi’nin 2018 yılı sonunda yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına göre Amerika’da halkın yüzde 58’i kürtajın hemen hemen her koşulda yasal olmasından yana. Yüzde 37’siyse kürtajın tamamen yasaklanmasını istiyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG