Erişilebilirlik

Amerika-Küba İlişkilerinde Yeni Dönem


Amerika-Küba İlişkilerinde Yeni Dönem
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Amerika yarım yüzyılı aşkın bir süredir ekonomik yaptırım uyguladığı Küba’yla yeni bir döneme başlıyor. Başkan Barack Obama dün Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada Küba’daki Amerikan Büyükelçiliği’nin yeniden açılacağını ve bu ülkeye 1961’den bu yana uygulanan tecrit politikasının sona ereceğini bildirdi.

Havana’da deniz kıyısında bulunan eski Amerikan büyükelçiliği, yarım yüzyıldan bu yana iki hükümet arasında süren gerginliğin bir simgesi oldu.

Başkan Barack Obama, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada ilişkilerin resmen yeniden başladığını bildirdi: “Bir yıl öncesine kadar Havana’daki büyükelçilikte Amerikan bayrağının yeniden dalgalanacağı hayal bile edilemezdi. Değişim böyle bir şey olmalı.”

Amerikan Kongresi’ndeki bazı muhalifler ve sürgündeki bazı Kübalılar, Washington’un yeni politikasını, değişmeyi reddeden Havana hükümetine verilen bir ödün olarak görüyor.

Küba polisi, insan hakları eylemcilerini hala tutukluyor. Çok sayıda Kübalı’nın internete erişim şansı yok.

Başkan Obama ise ilişkilerin yeniden tesisinin adada liberalleşmenin önünü açacağı görüşünde: “Kimse Küba’nın bir gecede değişim geçirmesini beklemiyor. Ama Amerika’nın girişimleri, büyükelçiliğimizin açılması, ikili ticaretin başlatılması ve insanların ziyaretleri, çıkarlarımızı ilerletmenin ve Küba’da demokrasiyle insan haklarını desteklemenin en iyi yolu olacak.”

Geçmişte çok sayıda Latin Amerikalı, Washington’u baskıcı hükümetlerle ilişki kurduğu için eleştirmişti.

Şimdiyse Obama’nın, Amerika’nın bu imajını değiştirme girişimine kendisinin zarar verdiğini düşünenler var. Bunlardan biri de Özgür Küba Merkezi direktörü Frank Calzon.

Calzon, “Korkarım, Başkan Obama geçmişte diğer Latin Amerikalı diktatörlerle çektirilen talihsiz fotoğraflar gibi, Küba Devlet Başkanı Raul Castro’yla da bir fotoğrafı olmasına alışmak zorunda kalacak” diyor.

Eleştirilere rağmen Obama yönetimi kararında ısrarlı. Başkan Obama, bu ay Havana’daki Amerikan büyükelçiliğinin resmi açılışına Dışişleri Bakanı John Kerry’yi göndermeye hazırlanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG