Erişilebilirlik

Amerika Karzai'ye Baskıyı Arttırdı


Amerika Karzai'ye Baskıyı Arttırdı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Washington Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai'nin güvenlik anlaşmasını en kısa zamanda imzalamasını isterken, Karzai'nin Nisan seçimlerini bekleyeceğini tekrarlaması Amerika-Afganistan ilişkilerini gerdi

Amerika ikili güvenlik anlaşmasını imzalaması için Afganistan lideri Hamid Karzai üzerinde baskıyı arttırdı. Anlaşma, 8 binden fazla Amerikan askerinin 2014’den sonra Afganistan’da kalmasını sağlayacak. Amerika Karzai’yi, anlaşmayı imzalamazsa tümüyle Afganistan’dan çekilmekle tehdit ediyor.

Amerikalı yetkililer, Irak’ta olduğu gibi El Kaide militanlarının Afgan kentlerini ele geçirdiğini görmek istemiyor.

Afgan kuvvetlerine Taleban militanlarıyla savaşta yardım eden uluslararası birliklerin çekilmesine 11 ay kaldı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Amerikan askerlerinin 2014’den sonra da Afganistan’da kalabilmesi için Devlet Başkanı Hamid Karzai’yi yeniden ikili güvenlik anlaşmasını imzalamaya çağırdı: “Görüşümüzde değişen birşey yok: eğer ikili güvenlik anlaşmasını hemen imzalamazsak 2014’den sonra Afganistan’daki Amerikan ve NATO askerlerini tamamen çıkarma planlarına başlamak zorunda kalacağız.”

Amerika aylar sonra değil birkaç hafta içinde Karzai’nin karar vermesini istiyor. Karzai ise karar vermeden önce Afganistan’da Nisan’da yapılacak seçimleri beklemek istiyor.

Amerikalı yetkililere göre, Afgan lideri anlaşmayı imzalamayı ne kadar uzatırsa Washington ve NATO için destek taahhüdü vermek o kadar zor olacak. NATO savunma bakanları gelecek ay toplanacak ve 2014 sonrasını planlamaya başlayacak.

Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel planlarla ilgili olarak şunları söylüyor: “Bu kolay, hemen gerçekleşecek bir süreç değil. Askeri gücümüze bakacak ve 2014 sonrası dönemde eğitim, yardım, terörle mücadele, bütçe, Kongre ile ilişkiler gibi alanlarda neler yapacağımızı planlayacağız. Bu, zor bir iş.”

Amerikan ordusu tonlarca malzemeyi ve binlerce askeri kısa bir süre içinde çekmek zorunda ama yetkililer belirli bir zaman sınırı koymadıklarını söylüyor.

Uzmanlara göre Karzai Amerika’nın tümüyle çekileceğine inanmıyor ve Afgan kuvvetlerini sonunda Amerika olmadan kendi başlarına bırakacak tehlikeli bir kumar oynuyor.

Karzai ile Başkan Obama arasındaki sorunlu kişisel ilişki de anlaşma sürecini zorlaştırıyor. Eski Savunma Bakanı Robert Gates yeni yayınlanan kitabında Obama’nın Karzai’ye “tahammül edemediğini” yazıyor.

Brookings Enstitüsü uzmanı Michael O’Hanlon bu konuda kaygılı: “Eğer birkaç ay beklememiz gerekirse bekleyebiliriz. Ama bu, durumu çok daha zorlaştırır. Obama yönetiminin artık Karzai’ye dayanamaz hale geldiğini ve bu konuda bir süre sınırı koymaya hazırlandığını sanıyorum. Tehlike de burada.”

Rand araştırma kuruluşunda görevli Jason Campbell’a göre bu olasılık giderek artıyor: “Son birkaç haftaya baktığımızda Devlet Başkanı Karzai’nin anlaşmayı imzalamamakta giderek daha inatla direndiğini görüyoruz. Bu da yavaş yavaş Amerikalı yetkililerin dikkatini çekiyor ve Karzai’ye bir süre vermeyi düşünüyorlar.”

Bütün bu gelişmeler ışığında Afganistan’daki Amerikan kuvvetleri belirsizlik içinde görev yapıyor. Bu ülkede kalıp kalmayacakları, kalırlarsa ne kadar kalacakları konusundaki belirsizliğin bir süre daha devam edeceği anlaşılıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG