Erişilebilirlik

Amerika-Kanada Sınırında Artan Hareketlilik


Amerika-Kanada Sınırında Artan Hareketlilik
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Başkan Donald Trump’ın, Amerika-Meksika sınırına duvar örmek istediğini bilmeyen kalmadı. Ancak uzmanlar, Amerika’nın bir diğer önemli sınırında, 9 bin kilometrelik Kanada sınırında önemli ihlaller olduğuna dikkat çekiyor. İki yönlü insan ve uyuşturucu kaçakçılığı, sınır polislerini zorluyor.

Üç Türk vatandaşı Amerika’dan Kanada’ya yasadışı yollardan girmeye çalışıyor. Amerika tarafında Swanton Vermont Sınır Devriye İstasyonu’ndaki görevliler, takipte.

Kanada polisi sınırın diğer tarafında, üç kişiyi tutuklamak için hazır bekliyor. Bu kişiler eğer ülkeye normal yollardan girmeye çalışsalardı geri çevrileceklerdi. Ancak Kanada yasaları, yasadışı girmeye çalışanlara sığınma hakkı başvurusu için izin veriyor.

Ajan Brad Brant, son altı ayda dünyanın dört bir yanından 5 bin kişinin yasadışı yollardan Kanada’ya girdiğini söylüyor: “Birçok kişi New York JFK Havaalanı’ndan Amerika’ya yasal olarak giriş yapıyor. Daha sonra Plattsburg otobüsüne biniyorlar. Oradan da taksiyle sınırdaki Roxhame Caddesi’ne gidiyorlar.”

oxhame Caddesi yıllardır kaçakçılar tarafından kullanılıyor ve Swanton sınır devriyelerinin tetikte olduğu noktalardan biri.

Meksika sınırı daha çok dikkat çekse de 11 Eylül saldırılarından bu yana uzmanlar, teröristlerin Amerika’ya Kanada’dan girmesini daha olası görüyor.

Amerika’nın güney sınırında olduğu gibi kuzeyde Kanada sınırında da binlerce kilometrelik boş arazi var. Derby Line, Vermont ve sınırın ikiye böldüğü Stanstead Quebec gibi sorunlu kentler de mevcut.

Stephen Henesy, Derby Line’dan sorumlu devriye polisi. Henesy, sınırın modern GPS teknolojisi öncesi yanlış çizildiğini söylüyor: “Komşular, aileler sınırın iki tarafında bölünmüş ama kendilerini tek bir toplum olarak görüyorlar.”

11 Eylül sonrası, bu ailelerden sınırı, en yakın güvenlik noktasından geçmeleri istenmiş.

Bunun tek istisnası, Haskell Kütüphanesi. Sınır, binanın içinden geçiyor, bu nedenle her iki tarafın sakinleri de kütüphaneye girebiliyor.

Amerika-Kanada arasındaki 9 bin kilometrelik sınırda geçişleri kontrol etmek göz korkutucu bir görev. Devriye polisi teknolojiye çok güveniyor. Ağaca asılan harekete duyarlı bu kamera gibi. Kamera sınırın iki tarafına da taşan ve insan kaçakçılarının sıklıkla kullandığı mezarlığı gözetliyor.

Brad Brant, sahada insan faktörü olmadan teknolojinin işe yaramayacağına da dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG