Erişilebilirlik

Amerika - İsrail İlişkilerinin Geleceği


Amerika - İsrail İlişkilerinin Geleceği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

İsrail Başkakanı Benyamin Netanyahu’nun Likud Partisi’nin seçim zaferinin Amerika-İsrail ilişkilerini nasıl etkileyeceği, çok tartışılıyor. İran’la nükleer müzakereler ve duraksayan barış görüşmeleri gibi kilit konulardaki görüş ayrılıkları, iki ülke arasındaki gerginliği arttırdı

İsrail Başkakanı Benyamin Netanyahu’nun Likud Partisi’nin seçimlerde elde ettiği zaferin Amerika-İsrail ilişkilerini nasıl etkileyeceği, son günlerin en hararetli tartışma konularından biri. İran’la nükleer müzakereler ve duraksayan barış görüşmeleri gibi kilit konulardaki görüş ayrılıkları, iki ülke arasındaki gerginliği arttırdı.

Benyamin Netanyahu’nun genel seçimleri kazanmasının Amerika-İsrail ilişkilerini nasıl etkileyeceğine ilişkin sorular, gündemin üst sıralarında.

İki ülke arasındaki gerginlik, Ortadoğu barış sürecinde uzun süredir ilerleme kaydedilememesi, Netanyahu’nun Amerikan Kongresi’nde İran’la anlaşmaya karşı olduğunu dile getirdiği konuşma ve başbakan olduğu sürece Filistin Devleti kurulmasına izin vermeyeceğini söylemesi nedeniyle tırmandı.

Netanyahu, ”Filistin devleti kurulmasına izin vermek ya da işgal ettiği topraklardan çekilmeyi düşünmek, İsrail’i hedef alan radikal İslamcı terör saldırılarına geçit vermek anlamına gelir” şeklinde konuştu.

İsrail’deki seçimler sırasında Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Washington’un seçim sonucu ne olursa olsun İsrail’le işbirliğine devam edeceği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, ”Yeni İsrail hükümetiyle işbirliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Ortadoğu’da barış ve güvenliğin sağlanması, ortak arzumuz” diyor.

İsrail’den Skype aracılığıyla konuştuğumuz Ortadoğu uzmanı Emanuele Ottelenghi’ye göre İsrail’de iktidar el değiştirse bile Amerika-İsrail ilişkilerinin mevcut havasında büyük bir değişiklik olmayacak: ”Washington ve Kudüs arasındaki mevcut gerginliğin en büyük nedeni, siyasi anlaşmazlıklar. İster İran olsun ister Filistin, Suriye ya da daha kapsamlı bölgesel sorunlar, bu konulara ilişkin görüş ayrılıkları devam edecek.”

Uzman Neri Zilber, Netanyahu’nun şahsi ilişkileri ve kendine özgü tarzının Amerika için sorun olmaya devam edeceği görüşünde: ”Netanyahu, Başkan Obama ya da Filistin Lideri Mahmud Abbas’la karşılıklı güven duygusu oluşturmak için gereken profesyonel ve yakın ilişkileri kuracak bir siyasetçi değil.”

Uzman, buna rağmen Amerika’nın İsrail’deki önceliklerine bağlı kalacağını söylüyor: ”Amerika’nın Filistin barış süreci konusunda baskı yapmaya devam etmesini bekliyorum. Özellikle Netahyahu’nun son zamanlarda yaptığı açıklamalara bakarak, İsrail Hükümeti beğense de beğenmese de Amerika’nın nihai kararla ilgili kendi istek ve görüşleriniöne süreceğini düşünüyorum.”

Önümüzdeki birkaç hafta içinde yeni kabineyi kuracağını açıklayan Netanyahu, dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG