Erişilebilirlik

Amerika İran Arasında Askeri Gerilim Artıyor


Amerika USS Abraham Lincol uçak gemisi hali hazırda Akdeniz sularında bulunuyor.
Amerika USS Abraham Lincol uçak gemisi hali hazırda Akdeniz sularında bulunuyor.

Beyaz Saray, İran ve kendisine bağlı vekil güçlerin bölgedeki Amerika’ya ait güçlere saldıracağına dair net işaretler algılandığını gerekçe göstererek, bölgeye uçak gemisi ve diğer bazı askeri kaynaklarını göndermeye kararı aldığını açıkladı.

Konuya ilişkin açıklama yapan ancak ismi paylaşılmayan bir yetkili, Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon’un da bu kararı onayladığını söyledi. Ancak uçak gemisi ve benzeri güçlerin bölgeye kaydırılmasına ilişkin ayrıntı paylaşılmadı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Pazar akşamı yaptığı açıklamada, Amerika’nın, USS Abraham Lincoln uçak gemisini ve bir bombardıman uçağı görev gücünü Ortadoğu’yu da kapsayan Amerika Merkez Komutanlığı CENTCOM bölgesine gönderdiğini söyledi.

Bolton, söz konusu kararın bazı sorunlar ve artan işaretler ve uyarılar üzerine alındığını söyledi. Ayrıntı vermeyen Ulusal Güvenlik Danışmanı, Amerika’nın savaş istemediğini ama kendisine yönelik bir saldırıya sert şekilde karşılık vermeye hazır olduğunu belirtti.

Bolton, “Amerika İran rejimiyle bir savaş arayışında değil ama Devrim Muhafızları, İran güçleri ya da vekil güçlerden gelebilecek bir saldırıya karşılık vermeye tümüyle hazırız” ifadesini kullandı.

Pentagon’dan Bolton’un açıklamasına yönelik henüz bir değerlendirme gelmedi.

Abraham Lincoln ve diğer bir grup savaş gemisi son olarak Akdeniz sularında konuşlu durumdaydı. Geçen hafta Arnavutluk hükümet yetkilileri, Abraham Lincoln uçak gemisi Adriyatik denizi açıklarındayken gemiyi ziyaret etmişti.

Bolton’un işaret ettiği CENTCOM alanı kapsamında Abraham Lincoln gemisinin Kızıl Deniz’e, Arap Denizi’ne ya da Basra Körfezi’ne gidebileceği belirtiliyor. Hali hazırda Basra Körfezi’nde herhangi bir Amerikan uçak gemisi bulunmuyor.

Bolton’un kast ettiği bombardıman görev gücü de karada konuşlu bombardıman uçakları anlamına geliyor ve bunların da Arap Yarımadası’ndaki üslere konuşlandırılacağı ifade ediliyor.

Avrupa seyahati esnasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Amerika’nın bu hazırlıkları bir süredir yaptığını söyledi.

Pompeo da İran ya da ona bağlı güçlerin Amerika kuvvetlerine ya da temsilciliklerine yönelik saldırı olasılığından bahsetti ve “Kesin bir biçimde İran tarafından artan bir hareketlilik görüyoruz. Bu durumda bir saldırıdan İran’ı sorumlu tutarız. Bu saldırı üçüncü bir grup vekil güç Hizbullah’tan da gelse biz bundan doğrudan İran yönetimini sorumlu tutacağız” dedi.

Artan hareketlilikten neyi kast ettiği sorulan Pompeo, “Bunun altında yatanların neler olduğu hakkında konuşmak istemiyorum. Ama biz net biçimde ifade etmek istiyoruz ki İranlılar olası bir durumda nasıl tepki vereceğimizi anlamalılar” dedi.

İsrail ve Gazze şeridinde yaşananlarda İran’ın parmağı olup olmadığı şeklindeki bir soruyaysa Dışişleri Bakanı Pompeo “O konu bundan ayrı” yanıtını verdi.

Trump yönetimi İran’a yönelik baskılarını da arttırıyor.

Amerika’nın İran’dan petrol alımı konusundaki yaptırımlarda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ithalatçı ülkeye tanıdığı muafiyetler geçen hafta sona ermişti.

Amerika ayrıca İran Devrim Muhafızları'nı terör örgütü listesine aldığını açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG