Erişilebilirlik

Amerika Irak'a Yardımda Temkinli Davranıyor


Amerika Irak'a Yardımda Temkinli Davranıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Başkan Obama, Maliki hükümetine militanlarla mücadelede yardım etmek isterken Irak’a yeniden asker göndermeyi reddediyor, sadece füze ve gözlem amaçlı insansız hava aracı göndermekle yetiniyor

Amerika Irak hükümetine el-Kaide militanlarıyla savaşta yardıma kararlı olduğunu bildirdi. Ancak Obama yönetimi şimdilik Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin istediği askeri yardımın büyük bölümünü sevketmiyor.

Amerika geçenlerde Irak’ta Felluce ve Anbar ilinin diğer bölgelerini ele geçiren militanlara karşı mücadelede Bağdat hükümetine yardım etmek istediğini açıkladı.

Washington, karadan havaya atılan yaklaşık 100 “Hellfire” füzesi, keşif balonları ve 10 küçük insansız hava aracı sevkini hızlandırdı.

Pentagon Sözcüsü deniz yarbayı Bill Speaks şu açıklamayı yaptı: “Bu sevkiyatla Irak ordusunun el-Kaide ile mücadelede istihbarat ve keşif yeteneğini arttırmayı amaçlıyoruz.”

Ancak sadece belirli küçük hedefler için kullanılan Hellfire füzeleri, oyuncak büyüklüğündeki silahsız hava araçları, Irak’ın uzun zamandır Amerika’dan istediği tanklar ve Apache helikopterlerine kıyasla çok yetersiz kalıyor.

Amerika daha önce Başbakan Maliki’nin siyasi muhaliflerine karşı sert taktiklere başvurmasını eleştirmişti.

Güvenlik uzmanı Tim Brown Washington’un Maliki hükümetine güvenmediğini bu yüzden daha güçlü silahlar vermediğini söylüyor: “Amerika, yeterli eğitim ve denetim olmazsa Irak hükümetinin bu silahları kaza sonucu kötü kullanmasından ya da diğer etnik gruplara yöneltmesinden kaygı duyuyor. Bu nedenle bu silahları sıkı kontrol olmadan vermek istemiyor.”

Irak’ın Washington Büyükelçisi Lokman el-Feyli Amerikalı liderleri daha fazla silah vermeye ikna etmeye çalıştığını söylüyor: “Kongre’ye ve diğerlerine şu soruyu soruyorum: Irak sizin müttefikiniz mi? Müttefikinizsek, bize müttefik muamelesi yapın. Değilsek, müttefik olmak için ne yapmamız gerektiğini söyleyin.”

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı Anthony Cordesman, Amerika’nın Maliki hükümetinden tutum değişikliği beklediğini söylüyor: “Bu, el-Kaide’nin yeniden güçlenmesi değil. Bu, güvenlik güçlerini kötü kullanan baskıcı ve otoriter bir hükümete gösterilen daha geniş çapta bir tepki.”

Amerikalı yetkililer askeri malzemenin tek başına Irak’ın sorunlarını çözemeyeceğini, bu nedenle askeri yardımı Iraklı yetkililere bakanlar düzeyinde öğüt ve eğitim vermekle birleştiren kapsamlı bir yaklaşım izlediklerini söylüyor.

Amerika Irak’a yeniden asker göndermeyi kesinlikle reddediyor. Amerikan kuvvetlerinin 2011 yılında çekilmesinden beri Irak’taki Amerikan askeri danışmanlarının sayısıysa sürekli artarak 200’e ulaştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG