Erişilebilirlik

Amerika Huawei’ye Kısıtlamaları Geçici Olarak Azalttı


Amerika, Çinli telekomüniskayon firması Huawei'ye yönelik kısıtlamaları müşterilerinin zarar görmesini en aza indirme gerekçesiyle geçici olarak azalttı. Huawei ise bunun çok anlam ifade etmediğini çünkü Amerika’nın hamlesine karşı hazırlıklı olduklarını açıkladı.

Amerika Ticaret Bakanlığı Huawei’nin ürün ve teknoloji geliştirmek için Amerikan malzemeleri almasını geçen hafta engellemiş, şirketin ulusal güvenlikle ters düşen faaliyetlere dahil olduğunu iddia etmişti.

Haftanın ilk günü ise Ticaret Bakanlığı Huawei’ye 19 Ağustos’a kadar Amerikan malzemeleri satın alma lisansı verdi. Amaç telekom ağlarının sürdürülebilmesi ve Huawei telefonlarının yazılım yenilemelerine ulaşabilmesi.

Çin şirketi başka bir uyarı olmaksızın Amerikan üretimi yazılımla yeni bir ürün geliştiremeyecek.

Amerika Ticaret Bakanı Wilbur Ross, erteleme kararının Huawei teçhizatlarına dayanan telekom operatörlerine düzenleme yapmak için zaman kazandırma amacı taşıdığını kaydetti.

Google da lisansın var olan modellerde yazılım güncellemelerine, güvenlik eklemelerine 90 gün boyunca izin verdiğini kaydetti.

Huawei’nin kurucusu Ren Zhengfei ise ertelemenin şirket için az bir anlamı olduğunu çünkü böyle bir senaryoya karşı hazırlıklar yaptıklarını açıkladı.

Ren, Amerikan yönetiminin hareketlerinin şirketin kabiliyetini küçümsediğini de belirtti.

İki ülke arasında teknoloji alanı dışında ticaret konusunda da anlaşmazlık devam ediyor.

Washington-Pekin arasındaki ticaret müzakerelerinde bir sonuca ulaşılamamış, Amerika 200 milyar dolar değerindeki Çin ürününe uyguladığı vergiyi arttırmış, Pekin de karşılık olarak 60 milyar dolar değerindeki Amerikan ürününe yönelik vergiyi yükseltmişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG