Erişilebilirlik

Amerika’nın Hipersonik Uçak Denemesi Başarısız


X-51A Waverider (Credit: U.S. Air Force)
X-51A Waverider (Credit: U.S. Air Force)
Amerikan ordusu Salı günü California sahili yakınlarında, Büyük Okyanus üzerinde yeni bir uçak denedi. Uçağın, ses hızının altı katı hızlı gitmesi bekleniyordu.

Amerikan Hava Kuvvetleri, deneyin kontrol hatası deneniyle başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı.

ABD Hava Kuvvetleri henüz isimsiz olan X-51A Waverider tipi model uçağın 15 bin metreden bir B-52 bombardıman uçağından bırakıldığını açıkladı. Hava Kuvvetleri, havada roket güçlendiricinin ateşleneceğini ve uçağın hızının saatte 7,300 kilometreyi geçmesini beklediklerini açıklamıştı.

“Mach 6” denilen hız düzeyine hızına ulaşmak için tasarlanan Waverider’ın 5 dakika içinde 21 bin metre yükselmesi ve Büyük Okyanus’a iniş yapması planlanmıştı.

ABD Hava Kuvvetleri Çarşamba günü yaptığı açıklamada kontrol sisteminin yolaçtığı hata yüzünden scramjet (supersonic combustion ramjet) motorunun ateşlenemediğini bildirdi.
2010 yılı Mayıs ayında bir başka uçakla yapılan denemelerde başarılı bir şekilde ses hızının beş katına kadar çıkılmıştı, fakat teknik sorunlar yüzünden deney tamamlanamamıştı.

Amerika Savunma Bakanlığı, hipersonik uçakların Amerikan hava kuvvetlerinin gücünü önemli ölçüde arttıracağını belirtiyor. Bu teknolojinin gelecekte ticari uçuşları da büyük ölçüde hızlandırması bekleniyor. Teknolojinin gelişmesiyle kıtalararası uçuşların kısalması ve Londra - New York arasındaki yolculuğun bir saatten az sürmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG