Erişilebilirlik

Amerika Hava Saldırılarından Memnun


Amerika önderliğindeki koalisyon güçleri, IŞİD'e yönelik hava saldırılarına devam ediyor
Amerika önderliğindeki koalisyon güçleri, IŞİD'e yönelik hava saldırılarına devam ediyor

Amerikalı askeri yetkililer, koalisyonun Irak’taki IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırılarının “çok etkili” olduğunu ve şu ana kadar birçok IŞİD militanını etkisiz hale getirdiğini söyledi

Hava harekatını yöneten Korgeneral John Hesterman, IŞİD’in Irak’ta büyük çaplı ilerleme kaydettiğine inanmadığını söyledi.

Korgeneral, “ara sıra ufak taktiksel başarılar kazanıyorlar ve biz bunu stratejik bir zafer gibi algılıyoruz. Aslında bu böyle değil” dedi.

Hesterman’ın yorumu, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken’in yaptığı “son bir sene içinde yapılan askeri operasyonlarda 10 binden fazla IŞİD militanının öldürüldüğü” açıklamasından birkaç gün sonra geldi.

Hesterman’a göre, her ne kadar askeri operasyon “çok sayıda” militanı etkisiz hale getirmeyi başarsa da, yabancı cihatçıların IŞİD saflarına katılmayı engellemeyi başarmak daha önemli.

Geçen yıl Ağustos ayında Irak ordusunun IŞİD’e kaptırılan toprakları geri almak için başlattığı kara harekatına, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de havadan destek vermeye başlamıştı. Bundan bir ay sonra da koalisyon güçleri hava harekatını komşu ülke Suriye’ye genişletti.

Günde ortalama 14 hava saldırısı gerçekleştiren koalisyon, Irak hükümet güçlerinin bazı alanları geri almasına yardımcı oldu. Ancak IŞİD yine de Irak’ın batısındaki Ramadi şehri gibi diğer bölgeleri ele geçirmeyi başardı.

Bu hafta başında Paris’te yapılan görüşmelerde Irak Başbakanı Haydar El Abadi, uluslararası topluluğun Irak hükümet güçlerini yeterince desteklemediğini söyledi. Koalisyon güçlerinin dışişleri bakanlarıyla gerçekleştirdiği toplantıda Abadi, daha fazla istihbarat paylaşımının gerçekleşmesi ve yabancı cihatçıların IŞİD’e katılmasının engellenmesi gerektiğinin altını çizdi.







STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG