Erişilebilirlik

Amerika ve Türkiye Güney Sudan'ı Tanıdı


Amerika ve Türkiye Güney Sudan'ı Tanıdı
Amerika ve Türkiye Güney Sudan'ı Tanıdı

Başkan Barack Obama bugün yayınladığı yazılı açıklamada Güney Sudan'ı diplomatik olarak tanımaktan gurur duyduğunu belirtti. Başkan Güney Sudan'ın bağımsızlık ilanının tarihi bir başarı olduğunu ve 'savaştan sonra yeni bir şafağın doğabileceğinin' göstergesi olduğunu söyledi.

Başkan, Güney Sudan halkı yeni ülkelerini inşa ederken kendilerine yardıma da hazır olacaklarını belirtti.

Kuzey ve güneyi 2005 barış anlaşmasını tamamen uygulamaya koymaya çağıran Başkan Obama özellikle kuzey Sudan hükümetini Kordofan eyaletinde şiddete son vermeye davet etti.

Türkiye de Güney Sudan'ı İlk Tanıyan Ülkeler Arasında

Ankara'da Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye'nin de Güney Sudan Cumhuriyeti'ni, bağımsızlık kararının yürürlüğe girdiği 9 Temmuz 2011 tarihinde resmen tanıdığı belirtildi.

Açıklamada Türkiye'nin, 2005 yılında Sudan hükümeti ve güneydeki ayrılıkçı güçler arasında varılan Kapsamlı Barış Anlaşması’nı başındanberi desteklediği kaydedildi ve bu anlaşma çerçevesinde Ocak 2011'de yapılan referandumda güney Sudan halkının bağımsızlık kararı aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada bugün Juba’da yapılan törene Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz başkanlığında bir heyetin katıldığı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Güney Sudan Cumhurbaşkanına yazdığı tanıma ve kutlama mektubunu ilettiği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında Türkiye'nin, barış ve refah dolu bir gelecek dilediği Güney Sudan Cumhuriyeti ve Güney Sudan Halkı ile dostluk ve kardeşlik ilişkileri çerçevesinde yakın bir işbirliği geliştirmek yönünde gerekli çabayı göstereceği kaydediliyor.



XS
SM
MD
LG