Erişilebilirlik

Amerika Grip Salgınından Kurtuldu mu?


Amerika Grip Salgınından Kurtuldu mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00
Grip salgınının alarm verici düzeye ulaştığı Boston’un belediye başkanı kentte acil durum ilan etti ve herkesi aşı olmaya çağırdı. Herkes kamu sağlığı krizi söz konusu olduğunu düşünmese de belediye başkanının çağrısına uymayı tercih etti.

Tufts Tıp Merkezi’nin acil servisinde el yıkamak çok ciddiye alınıyor. Hemşire Sandy Gibbons son birkaç hafta içinde grip şikayetiyle başvuranların sayısının arttığını söylüyor: “Salgının çok hızlı başladığını farkettik. İki-üç gün içinde hastaneye gripli hastalar akın etmeye başladı.”

Boston’da bu yılki grip vakaları geçen yıldan 10 kat daha fazla. Kentte hastaneler dolup taşıyor.

Massachusetts Hastanesi’nden Doktor David Hooper, neredeyse dolu olan hastanelerinse zorlandığını söylüyor: “Aralık başından bu yana grip hastalarındaki artış nedeniyle hastanemize başvuran herkese iyi hizmet vermekte zorlanıyoruz.”

50 eyaletin 47’sinde grip salgını görülürken Boston Belediye Başkanı’nın acil durum ilan etmesi eşine az rastlanır bir durum.

Bu açıklama sonrasında Bostonluların ücretsiz grip aşısı olabileceği klinikler kuruldu, yetkililer herkesi aşı olmaya çağırdı.

Doktor Hooper, beklenmedik acil durum ilanına sevindiğini söylüyor: “İster acil durum deyin, ister zor geçen bir grip mevsimi, çabalarımızı arttırmamız gerekiyor.”

Yetkililer kent sakinlerini grip aşısı olmaya teşvik ediyor. Bazı verilere göre Kasım ayı itibariyle Boston’da halkın sadece % 35’i aşı olmuş.

Leona Hampton, Belediye Başkanı Menino’nun sözlerine kulak veriyor: “Çok kaygılandım. Doktorum grip aşısı olmam gerektiğini söylediğinde ‘ben hiç grip olmam ki’ demiştim. Şimdi fikrimi değiştirmem gerekiyor.”

Herkesin fikrini değiştirmekse kolay değil. McKenna Cox, yeni iyileşiyor. Bu yıl aşı olmayan Cox, önümüzdeki yıl da aşı olmayı düşünmüyor çünkü gribi ciddiye almıyor.

Cox, “Grip konusunda bu kadar paniklemek çok saçma. Amerika’nın kuzeydoğusundayız, kışın insanların hasta olması doğal,” diyor.

Ancak Boston’daki hastanelerde boş yatak bulmakta zorlanan doktorlar aynı fikirde değil.

Bu arada Amerika’da grip vakaları artarken bir araştırmacı hastalığın seyrini izlemeye halkı dahil ediyor. Araştırmacı yeni teknolojilerden yararlanarak dünyadaki yeni salgınları izlemeyi planlıyor.

John Brownstein, “Tüm iğneler sisteme bağlı kişileri temsil ediyor. Her iğne bir posta kodu,” diyor.

Boston Çocuk Hastanesi salgın hastalıklar uzmanı John Brownstein, grip vakalarının yaşandığı yerleri haritada işaretliyor. Sanal Amerika haritasındaki binlerce iğne uzmanın yarattığı Yakınınızdaki Grip isimli internet sitesi için gönüllü olan üyeleri temsil ediyor.

Brownstein, “Hafta içinde az bir zaman harcayabilecek gönüllülerin bize kendilerini nasıl hissettiklerini söylemesini istiyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Her hafta emaille gönüllülere sağlık durumlarıyla ilgili kısa bir anket yollanıyor. Birkaç ay içinde Yakınınızdaki Grip sitesi 40 bin gönüllüye ulaşmış.

Brownstein, “Biz buna kamunun halk sağlığıyla ilgilenmesi diyoruz,” diyor.

Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, hastane ve kliniklerin Aralık ayında grip vakalarında artış gördüklerini bildirmişti. Ancak Brownstein bilgilendirme konusunda kendisinin herkesten hızlı davrandığını söylüyor: “Şu anda Yakınınızdaki Grip zirveye ulaştığımızı ve düşüşe gittiğimizi gösteriyor. Son rakamlar da bunu doğruluyor.”

Brownstein sistemi küresel hale dönüştürmeyi ve diğer hastalıkların izlenmesinde de kullanmayı planlıyor.

Uzmanın bir diğer sitesi HealhMap, 7 yıldır dünyadaki salgınları izliyor.

Brownstein öğrencilik yıllarında sağlık bakanlarından bilgi almak için yalvarmaktan sıkıldığını söylüyor: “Bu yüzden böyle bir fikir geliştirdik. İnternette salgınlarla ilgili ipuçlarını tarayıp, sosyal medyayı, haberleri, blogları, chat odalarını, tartışma forumlarını incelesek dedik…”

Haiti’de 2010 yılında meydana gelen kolera salgınında HealthMap’in otomatik web taramaları hastalığın izleyeceği yolla ilgili bilgi vermiş.

Brownstein bugünlerde Uganda’daki ebola salgınını izliyor: “Salgın hastalıkları bu şekilde izleme fırsatımız olduğunu düşünüyoruz.”

Şu anda nerede hastalık yaşandığını gösteren yöntemlerin çok yararlı olması mümkün.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG