Erişilebilirlik

Amerika Grip Salgınıyla Mücadele Ediyor


Amerika, 2013 yılına ağır bir grip salgınıyla girdi. Salgın, özellikle Chicago ve Boston kentlerinde etkili oldu. Ancak Washington dahil birçok büyük kentte grip yüzünden hastanelere başvuran hasta sayısı büyük ölçüde artmış durumda. Amerika’da her yıl 36 bin kişi grip yüzünden ölüyor. Grip dünyada her yıl yarım milyon can alıyor.

Massachusetts, Amerika’da yaygın grip salgını olduğu belirlenen 41 eyaletten biri. Eyaletin en büyük kenti Boston’un Belediye Başkanı Tom Menino, “Boston’daki grip salgını ciddi boyutlara ulaştı. Kentte acil durum ilan ediyorum,” diyor.

Pennsylvania eyaletinde bir hastane, gribe yakalananları tedavi etmek için acil servisin önünde bir çadır kurdu.

Chicago’da bazı hastanelerse hastaları ya geri çevirdi, ya da civardaki başka hastanelere sevk etti.

Washington’daki George Washington Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Doktor Marc Siegel mevsimsel gribin küresel bir olgu olduğunu, yılın en soğuk aylarında ortaya çıktığını söylüyor: “Mevsimsel grip salgını Doğu Avrupa’dan Batı Avrupa’ya, oradan da batıya, Amerika’ya doğru yayılır. Grip, günümüzde uluslararası seyahatin yaygınlaşmasıyla artık çok daha hızlı yayılıyor.”

Doktor Siegel tipik grip belirtilerini şöyle sıralıyor: “Grip, kas ağrısı, baş ağrısı ve yüksek ateş yapar. Boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük de grip belirtilerindendir. Ancak başka virüsler de grip kadar ağır olmasa da benzer belirtilere neden olabilir.”

Doktorlar gribin nefes darlığı gibi ciddi belirtilere neden olduğu durumlarda tıbbi yardım alınması gerektiğini söylüyor. Grip aşısıysa gribe karşı alınacak en iyi önlem.”

Sağlık uzmanları gripten en ağır etkilenenlerin küçük çocuklar ve yaşlılar olduğunu belirtiyor.

Grip belirtileriyle acil servise kaldırılan Dallaslı altı yaşındaki bir kız çocuğu, taburcu olduktan kısa süre sonra yaşamını yitirdi. Anneanne Veleta Johnson anlatıyor: “Boğazına, kulaklarına baktılar. Nabzı, tansiyonu, solunumu normaldi. Grip olduğunu söylediler. Kendisini rahat ettirmem için ne yapmam gerektiğini anlattılar.”

Doktorlar bu yıl erken başlayan grip mevsiminin daha kötüye gidip gitmeyeceğini henüz bilmiyor.

Amerika Grip Salgınıyla Mücadele Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG